Fem arrestert i forsøk på å sprenge bru

De selverklærte anarkistene skulle sprenge bru. Fikk falsk sprengstoff av hemmelig FBI-agent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Politiet i Cleveland i USA har arrestert fem selverklærte anarkister etter de planla å sprenge en høyt trafikkert firefelts motorvei over brua, Brecksville-Northfield High Level Bridge med eksplosiver.

Ifølge FBI har de fem i flere måneder planlagt ulike angrep. Gruppa hadde ingen anelse om at de var blitt infiltrert av politiet, og gikk rett i fella da de prøvde å kjøpe sprengstoff av en hemmelig FBI-agent, melder Reuters.

Falske eksplosiver De mistenkte plasserte det de trodde var en bombe på brua, og prøvde å detonere den ved hjelp tekstmeldinger som de sendte til telefoner festet til bomba. De ble arrestert av FBI og tiltalt for forsøk på å bruke sprengstoff.

FBI forteller at de fem mistenkte ble spanet på over en lengre periode som en del av en hemmelig operasjon, og at de falske eksplosivene ble gitt dem av en hemmelig FBI-agent.

- Jeg vil påpeke at befolkningen aldri var i fare under etterforskningen, sier FBI-agent Stephen Anthony.

Gruppa hadde ingen tilknytning til utenlandske organisasjoner.

Oppdaget under demonstrasjon Det hele startet da FBI fikk høre om de selverklærte anarkistene under en demonstrasjon i Cleveland. En FBI-informant hadde sett fire av mennene iført masker og walkie talkier, gående rundt i demonstrasjonstoget og ytret missnøye over den manglende viljen organisasjonen hadde til bruk av vold.

Organisasjonen som stod for demonstrasjonen, Occupy Cleveland, sier at mennene var assosiosert med organisasjonen, men at de ikke representerte det Occupy Cleveland står for.

- De har på ingen måte representert eller handlet på vegne av Occupy Cleveland, sier en talsmann for organisasjonen.

G8-møtet Over flere måneder har de fem mennene vurdert flere mål for angrepene sine, inkludert denne månedens G8-møtet som skal holdes i Chicago i mai. Et annet mål skal har vært Republican National Convention i Tampa i Florida.

BOMBEMÅL: Brecksville-Northfield High Level Bridge i Cleveland var målet til de selverklærte anarkistene. De trodde eksplosivene de fikk av en hemmelig FBI-agent var ekte. Foto: DAVID MAXWELL / EPA / NTB SCANPIX
BOMBEMÅL: Brecksville-Northfield High Level Bridge i Cleveland var målet til de selverklærte anarkistene. De trodde eksplosivene de fikk av en hemmelig FBI-agent var ekte. Foto: DAVID MAXWELL / EPA / NTB SCANPIX Vis mer

De mistenkte har også planlagt å antenne røykgranater og å løsne store bankskilt over kontorbygninger i Cleveland sentrum. I rettsdokumentene står det også at det ble planlagt å sprenge en bilbombe utenfor Federal Reserve Bank.

Én av de mistenkte skal ha sagt til FBI: «Så lenge ting går til helvete, er jeg fornøyd med handlingen.»

Gruppa skal ha blitt mistenksomme på FBI-agenten, og sagt de trodde han muligens var politi.

Dette er den siste store aksjonen FBI har gjort, forsøk på å avverge angrep av militante personer i landet.

VILLE SPRENGE BRU: Fem menn er arrestert i et forsøk på å sprenge Brecksville-Northfield High Level bridge i Cleveland. Eksplosivene ble gitt til dem av en hemmelig FBI-agent og skal ha vært falsk. Foto: FBI /AP/SCANPIX
VILLE SPRENGE BRU: Fem menn er arrestert i et forsøk på å sprenge Brecksville-Northfield High Level bridge i Cleveland. Eksplosivene ble gitt til dem av en hemmelig FBI-agent og skal ha vært falsk. Foto: FBI /AP/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer