DØMT: I dag ble Espen Linnerud (til høyre) dømt for grovt bedrageri. Her konfronteres han av Dagbladets journalist i oktober 2006. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
DØMT: I dag ble Espen Linnerud (til høyre) dømt for grovt bedrageri. Her konfronteres han av Dagbladets journalist i oktober 2006. Foto: John Terje Pedersen/DagbladetVis mer

Fem års fengsel for bedrageri

Lurte en av Norges rikeste kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Espen Linnerud (39) fra Fetsund og en Odd Magne Kristiansen (43) fra Lyngdal er i Oslo tingrett dømt til henholdsvis fem års fengsel og to år og seks måneders fengsel for grove bedragerier, melder NTB.

Rettssaken startet i Oslo tingrett 6. januar i år.


Erstatning på 10 millioner

De to må også betale erstatning på henholdsvis 8,5 og to millioner kroner til en rekke enkeltpersoner som er blitt utsatt for bedrageriene.

Totalt skal de ha svindlet enkeltpersoner, investorgrupper og bedrifter for rundt 23 millioner kroner.

Bedrageriene er gjennomført ved at de to har henvendt seg til enkeltpersoner blant annet på Sørlandet for å få dem til å investere i «høyavkastningsprosjekter».

Produktene de to angivelig solgte, var strukturerte spareprodukter og forskjellige former for valutahandel.

Brukte pengene til personlig forbruk

Økokrim la under rettssaken fram dokumentasjon for at storparten av pengene aldri ble investert, men benyttet til personlig forbruk.

Bedrageriene har pågått i perioden 2003 til 2006. 

En av Norges rikeste kvinner, Tove Mikalsen (67) fra Farsund, ble lurt av personer i nettverket for rundt tre millioner kroner.
Mikalsen ble forespeilet en kjempeavkastning på pengene, men har ikke sett snurten av innsatsen eller rentene siden den gang.

Frafalt siktelse mot Stensrud

Saken ble først omtalt i Dagbladet i februar 2007. Da ble også tidligere Finance Credit-dømte Torgeir Stensrud omtalt. Han klaget saken til PFU, men Dagbladet fikk medhold, selv om Stensrud ikke hadde vært med på disse bedrageriene.

Siktelsen mot Stensrud ble seinere frafalt.

Saken har hatt et stort omfang og krevd store ressurser, går det fram av rettens omfattende dom der hvert enkelt bedrageri blir vurdert.