Fem års fengsel for menneskehandel

Estlender og trønder dømt i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En estlender (26) er dømt til fem års fengsel og en medtiltalt trondheimsmann (42) får tre års fengsel for menneskehandel med seks unge, estiske jenter i Trondheim. Det melder Adressa.

Rettshistorie

Dommen er historisk. Det er første gang det er avsagt fellende dom etter den nye menneskehandel-paragrafen.

De to mennene ble i forrige uke funnet skyldige i å ha hentet jentene fra Estland til en tilværelse som prostituerte i Trondheim. Statsadvokaten la ned påstand om henholdsvis åtte og seks års fengsel for de to tiltalte. Maksimumsstraffen er 15 år.

I dommen skriver Frostating lagmannsrett at størst mulig inntjening og beskyttelse av organisasjonen var overordnet. Jentene skal også ha blitt utsatt for sosial og økonomisk kontroll. Et av mennenes ofre var 16 år. De andre var over 18.

Retten har lagt til grunn at 26-åringen har hatt en mer sentral rolle enn 42-åringen.

Først frikjent

De to mennenes forsvarere sa i forrige uke at saken vil bli anket til Høyesterett. Da saken gikk i Trondheim tingrett i vår, ble de to dømt for hallikvirksomhet, men frikjent for menneskehandel. Straffene ble satt til to års fengsel for estlenderen og 15 måneder for trønderen, ifølge NRK Trøndelag. Saken havnet i Frostating lagmannsrett da den ble anket av påtalemyndigheten.