Fem av åtte terrortatte er leger

Jobber på britiske sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Legen Mohammed Asha (26), kona Marwa Dana (27), den Bagdad-utdannede legen Bilal Abdulla (27) og en annen lege (26) sitter nå i celler under jorda på Storbritannias fremste høysikkerhetspolitistasjon Paddington Green i London.

Sammen med minst fire andre er de mistenkt for å tilhøre en terroristcelle som skal ha plantet to bilbomber i Londons teaterdistrikt og krasjet en bil full av bensinkanner og gassbeholdere inn i terminalbygningen på Glasgow Airport i hlega.

Sjokkert familie 

Mohammed Ashas far hevdet sønnens uskyld fra sitt hjem i Amman i Jordan i går.

– Han er ikke i stand til slike handlinger. Ikke alle arabere er terrorister, sier engelsklæreren Abul Asha til AFP.

Asha, som skal være av palestinsk opprinnelse, avla medisineksamen i 2004. Samme år fikk han et stipend for å spesialisere seg i nevrologi i Storbritannia. Sammen med sin kone, som er utdannet medisinsk labtekniker, bodde han først i Shropshire – nær grensa til Wales – hvor han jobbet på Royal Shrewsbury&Princess Royal Hospital i Telford. I fjor flyttet paret til Newcastle-Under-Lyme i Staffordshire – nord for Birmingham. Også Broren Ahmed er sjokkert over at Asha nå pekes ut som en mulig hovedmann.

– Han er ikke en muslimsk ekstremist, og han er ikke en fanatiker. Dette er tull, hevder Ahmed Asha til nyhetsbyrået AP.

Asha startet på The Jubilee School, en eliteskole grunnlagt av dronning Noor, i 1984. Han gikk ut derfra i 1998 med toppkarakter. Deretter utdannet han seg ved den jordanske medisinskole der han ble uteksaminert i 2004 som bestemann i klassen.

Fem  av åtte terrortatte er leger

Tatt i personalboligen 

I går kveld opplyste skotsk politi at de to mennene som ble pågrepet like utenfor Glasgow søndag kveld, ble arrestert i personalboligene tilknyttet Royal Alexandra. De er begge legestudenter, og skal være fra Saudi-Arabia.

– Det er mistanke om at alle legene som er under arrester, er sendt hit av al-Qaida, sier en etterretningskilde til avisa The Sun.

Varslet

Lørdag ettermiddag skal dr. Bilal Abdulla vært passasjer i Jeep Cherokee’en som krasjet inn i inngangsdøra på Terminal 1 på flyplassen i Glasgow. Både bilen og bygningen tok fyr. Abdulla skal ha sluppet unna uten skader. Mens føreren av bilen ligger hardt brannskadd på Royal Alexandra Hospital.

Irakeren Abdulla skal ha utdannet seg til lege i Bagdad i 2004 – og skal ha jobbet som vikar på Royal Alexandra.

I går foretok bombeeksperter en kontrollert sprengning av en bil utenfor legeboligene ved sykehuset. To menn, en 25-åring og en 28-åring, ble arrestert i personalboliger tilknyttet sykehuset i Glasgow søndag kveld.

På sporet 

Politiet skal ha vært på sporet av Abdulla og hans medsammensvorne. De to skal ha bodd i en leilighet i Houston like utenfor Glasgow. Ti minutter før de to angrep flyplassen, skal en ansatt ved utleierfirmaet funnet en lapp fra politiet der de ba om kontakt.

– Et par timer etterpå kom politiet tilbake til oss med et navn. Og vi fant dem i systemet. Politiet ønsket å vite hvorfor vi hadde ringt ett spesifikt telefonnummer. De hadde telefonutskriftene fra situasjonen i London, sier eiendomsmekler Daniel Gardiner.

Ifølge Sky News skal også 26-åringen, som ble arrestert i Liverpool natt til søndag, være lege – ansatt på Halton Hospital i Cheshire som trainee. Men ifølge den britiske nettavisa Muslim News kan den Bangalore-utdannede inderen (26) være offer for forbyttet identitet. En kollega forteller at han 26-åringen har overtatt både internettkontoen og mobiltelefonen til en annen lege som har forlatt landet. Mannen ble pågrepet etter å ha vært i moskeen i Penny Lane lørdag kveld. Innenriksminister Jaqui Smith opplyste at totalt 19 adresser er blitt sjekket de siste dagene.

Politiet opplyste i går kveld at de hadde pågrepet nok en person «utenfor Storbritannia». Dermed er i alt åtte personer i varetekt.

<B>LEGE VAR I ATTENTAT-BILEN: Den irakiske legen Bilal Abdulla var passasjer i denne Jeepen, som ble kjørt inn i Glasgow lufthavn lørdag. Føreren ligger med alvorlige skader på Royal Lexandra-sykehuset, der legen var vikar.
TROR IKKE SØNNEN ER TERRORIST: Pappa Jameel Asha snakker med pressen hjemme i Jordan etter at Mohammed Asha og kona ble tatt av britisk antiterror-politi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer