Fem av seks private sykehjem bryter loven

Viser Oslo kommunes undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo kommune har satt i gang undersøkelsen i kjølvannet av vinterens avsløringer om at flere Adecco-drevne sykehjem brøt loven. Adecco har trukket seg ut av all sykehjemsdrift i Norge, men fremdeles er seks sykehjem drevet av kommersielle aktører i hovedstaden.

Aftenposten skriver at sykehjemmene med flest og mest alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven er Paulus sykehjem drevet av Attendo Care, og Madserud sykehjem drevet av Norlandia Care.

90 timers arbeidsuke Ved et av hjemmene ble det avdekket at en hjelpepleier hadde en 90 timer lang arbeidsuke, mens en pleieassistent jobbet 14 netter på rad.

Rapporten fra Deloitte avdekket også at flere ansatte jobbet fem av fem søndager i perioden som ble kontrollert. Ifølge arbeidsmiljøloven skal arbeidstakere ha fri annenhver søndag med mindre annet er avtalt skriftlig.

To av de private aktørene sier de allerede har begynt arbeidet med å rydde opp i egne rutiner.

- Vi har satt i gang mange tiltak for å rette opp i dette, og i fremtiden skal vi bli enda bedre på intern kontroll, sier regionsjef i Attendo Care, Kari Tøsse. Konsernsjefen i Norlandia Care, Hilde Britt Mellbye, sier at selskapet alltid vil sette faglig forsvarlighet først.

- Men vi har ryddet opp i rutiner som fører til brudd, og har innført nye instrukser og kontroller som skal hindre dette i fremtiden, sier Mellbye.

- Ikke like alvorlig Byråd for helse og eldreomsorg i Oslo, Cecilie Brein, sier at kommunen ikke tar lett på funnene i rapporten, men at funnene ikke er tilsvarende som Adecco-avsløringene.

- Det er viktig for oss å se denne rapporten i sammenheng med andre rapporter som viser at brudd på arbeidsmiljøloven ikke er unikt i denne sektoren. Den første oppfølgingen nå er at vi krever retting av forholdene og ber om en forklaring på hvorfor bruddene har oppstått, sier hun. (NTB)