Fem barn drept på en måned

I Norge og Sverige er fem barn drept den siste måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • 19. mai: Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen knivdrepes av ukjent gjerningsmann i Kristiansand.
  • 27. mai: En 10 år gammel jente blir funnet knivdrept i teltet sitt i Orrefors i Sverige.
  • 1.juni: 6 år gamle Kim Eirik Salmela Farstad ble drept på Smøla. En 23 år gammel kvinne har tilstått.
  • 16. juni: 13 år gammel pike druknes på badetur utenfor Bollnäs i Sverige. Hennes 11 år gamle søster knivskades hardt.

Er det en sammenheng? Kan tragediene være et resultat av at perverse og voldelige mennesker påvirker hverandre til å begå de grusomste overgrep?

- Smitteeffekt er en mulighet vi ikke må lukke øynene for. Men dette kan like gjerne være en tilfeldighet. Barnedrap skjer heldigvis så sjelden at vi ikke kan bygge opp en erfaringsbase stor nok til å trekke konklusjoner, sier rettspsykiater Berthold Grünfeld, og legger til:

- Mediene er veldig fokuserte på eventuelle smitteeffekter. Det kan skyldes at journalister har en ubevisst skyldfølelse, fordi det er de som sprer informasjonen drapsmenn eventuelt påvirkes av.

Allerede etter drapet på ei 10 år gammel jente i Orrefors, antydet kriminalinspektør Bo Sjöberg ved politiet i Kalmar at drapet kunne være resultat av en smitteeffekt etter Baneheia-drapene i Kristiansand. At drapsmannen kunne være en «copycat», en mann som kopierer drap han har sett, lest eller hørt om. Nyheten om drapet på en 13-åring i Bollnäs gir ny næring til spekulasjonene.

- Vi kan ikke utelukke en smitteeffekt når flere barn blir drept slik vi nå opplever det i Norge og Sverige, men det er lite sannsynlig, sier psykolog John Sandstrøm.