Blomster og annet blir stadig lagt ned ved bredden av Tyrifjorden ved Utvika, etter massakren på Utøya 22. juli.
Foto: Berit Roald / Scanpix
Blomster og annet blir stadig lagt ned ved bredden av Tyrifjorden ved Utvika, etter massakren på Utøya 22. juli. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Fem barn som deltok i redningsarbeidet ved Utøya fikk ikke bistandsadvokat

Advokaten klager avgjørelsen inn for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bistandsadvokat Sjak R. Haaheim har i dag sendt inn en klage til Oslo tingrett etter at 13 av de som deltok i det frivillige redningsarbeidet etter massakren på Utøya 22. juli fikk avslag på søknaden om bistandsadvokat.

Ifølge Haaheim er fem av de som er blitt nektet bistandsadvokat barn. De var i eller ved  Utvika brygge 22. juli.

Oslo tingrett har i utgangspunktet bare innvilget bistandsadvokat til de av redningsmannskapene som er blitt sykemeldt som følge av de sterke opplevelsene.

I det opprinnelige avslaget heter det blant annet at retten ikke kan se at de andre
«er påført en betydelig psykisk skade i lovens forstand».

- I klagen ber jeg retten om å gjøre om den første beslutningen, sier Haaheim til Dagbladet.

Han mener retten ikke har vurdert om det er grunn til å tro at enkelte av klientene kan få en betydelig skade som følge av opplevelsene.

Flere av dem satte sitt eget liv i fare da de bidro i redningsarbeidet, mens det offentlige hjelpeapparatet ble holdt tilbake fordi det ble ansett som for farlig.

Flertallet av personene Haaheim representerer var campingturister på Utvika.

- De ønsker ikke heltestatus, men det er min oppgave å bistå dem med all den hjelp de nå trenger. De kunne valgt å trekke seg unna og vente på politiet, men valgte å gjøre sitt ytterste for å redde liv, har advokaten tidligere sagt.

Til Dagbladet i går sa han:

- Vi legger til grunn at både de som var i båtene og de som var på brygga var i livsfare. Jeg har vært i kontakt med våpenkyndige i Forsvaret som sier at våpenet han brukte er potensielt dødelig i opptil 3600 meter, og at 600 meter, som er avstanden fra øya til brygga, er innenfor det som er praktisk rekkevidde med siktemidlene han hadde.