Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem bokhandlere fra Hong Kong forsvant på mystisk vis. Nå har to av dem kommet tilbake

Alle fem er tilknyttet regimekritisk bokhandel.

FORSVANT: Lenge var det få livstegn fra de fem forsvunnede bokhandlerne, men i den siste tiden har samtlige vært på kinesisk TV. To av dem er også tilbake i Hong Kong. Foto:  EPA / JEROME FAVRE / NTB scanpix
FORSVANT: Lenge var det få livstegn fra de fem forsvunnede bokhandlerne, men i den siste tiden har samtlige vært på kinesisk TV. To av dem er også tilbake i Hong Kong. Foto: EPA / JEROME FAVRE / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor høst forsvant fire ansatte fra den regimekritiske bokhandelen The Causeway Bay Bookstore i Hong Kong, og 1.januar i år ble ytterligere en av bokhandelens ansatte meldt savnet.

Bokhandelen har spesialisert seg på bøker med skarp kritikk av det kinesiske regimet. Flere har omtalt forsvinningene som «borføringer» i et forsøk på å stanse en «svertekampanje» mot den kinesiske presidenten Xi Jinping.

Blant annet skal eieren av bokhandelen, Gui Minhai, ha jobbet med en bok om presidenten med navnet «Xi og hans seks kvinner». Boken har blitt trukket frem som en årsak til at de fem bokhandlerne forsvant.

To har dukket opp
Men nå har bokhandlerne begynt å dukke opp igjen, skriver The Guardian.

Tidligere denne uken ble det kjent at tre av de fem bokselgerne ville bli løstlatt mot kausjon, i påvente av etterforskning.

Fredag kom Lui Por, en av fire som forsvant i fjor høst, tilbake til Hong Kong.

- Lui ba om at hans savnet-sak ble avsluttet og ga uttrykk for at han ikke hadde behov for ytterligere assistanse fra hverken myndighetene eller politiet i Hong Kong, skrev politiet i en pressemelding.

Ulovlig bokhandel
Og søndag kom bokselger nummer to, Cheung Chi-ping, tilbake til Hong Kong. Heller ikke han ønsker assistanse fra Hong Kongs myndigheter.

Den tredje som skal løslates mot kausjon er Lam Wing-kee. Det er ingen rapporter om at han har returnert til Hong Kong ennå.

De tre skal ha blitt arrestert for å ha ført 4000 bøker inn i Kina, uten lovlig lisens.

Lee Bo, bokhandleren som forsvant sist, gjentok i et TV-intervju mandag historien han tidligere har gitt i et brev han sendte til sin familie. Han dro til Kina på egenhånd, for å bistå i en etterforskning.

Menneskerettighetsaktivister som jobber for Lee-familien mente brevet var skrevet av Lee selv, men at bokhandleren ble instruert av de som fanget ham.

Soner dom
I det samme TV-intervjuet dukket også alle de fire andre mennene opp, inkludert de to som nå er tilbake i Hong Kong. Det skal ha vært eieren av bokhandelen, Gui Minhai, som bestemte at uatoriserte bøker skulle sendes til Kina.

Tidligere i år stod Gui Minhai frem på kinesisk TV og hevdet at han ikke hadde blitt bortført, men at han hadde dratt til Kina for å gjøre opp for sine egne synder.

For 12 år siden skal han nemlig ha fyllekjørt og kjørt på og drept en kvinnelig student. Det ble også sagt at Gui var mistenkt for andre lovbrudd.

Presset pressefrihet
Det er pressefrihet i Hong Kong, men mange føler nå at Beijing er i ferd med å strupe det frie ordet i metropolen.

I fjor ble forleggeren Yiu Mantin dømt til ti års fengsel for smugling. Familien hans mener dommen er hevn for at han har publisert bøker
kritiske til kinas president Xi Jinping.

I desember ble den 112 år gamle Hong Kong-avisa South China Morning Post, som lenge har vært et viktig organ for kritikk av myndighetene både i Hong Kong og Beijing, overtatt av nye eiere.