Fem direktører tiltalt for bedrageri

Økokrim har tatt ut tiltale mot fem tidligere og nåværende direktører i hurtigruteselskapet OVDS. De fem er tiltalt for grovt bedrageri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tiltalen skal OVDS ha svindlet staten for over 100 millioner kroner. Svindelen skal ha skjedd ved at selskapet har skrudd opp utgiftene og jekket ned inntektene for å skaffe seg urettmessige høye tilskudd til ferjedriften, melder NRK.

Grovt bedrageri

Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskap eier 36 skip, men har også virksomhet innen blant annet hotelldrift, reisebyråer, transport og buss. Selskapets største virksomhet er konsentrert rundt Hurtigruten hvor OVDS har seks av elleve skip.

I tiltalen heter det at OVDS må tilbakebetale 105 millioner kroner, i tillegg til en bot på 2 millioner kroner. Fem direktører, hvorav to etter det NTB erfarer fremdeles arbeider for selskapet, er tiltalt for grovt bedrageri. Administrerende direktør Tor J. Strand var på et tidspunkt siktet i saken, men siktelsen ble senere frafalt.

- Uholdbart

Advokat Gunnar Reinsnes som forsvarer én av de tiltalte direktørene, finner det uholdbart at den øverste ledelsen går fri fra straffeforfølgelse.

- Min klient reagerer med sjokk og vantro, sier Reinsnes til NRK.

Det var i november i fjor at Økokrim slo til mot hovedkontoret til turistmaskinen OVDS i Narvik, som har rundt 1.500 ansatte og flere milliarder kroner i årlig omsetning. Det skjedde som følge av at Vegdirektoratet hadde anmeldt selskapet for bedrageri, etter en gransking direktoratet gjennomførte av rederiets regnskaper.

Granskingen kom fordi Riksrevisjonen påpekte at direktoratet hadde for liten kontroll med sine tilskuddsordninger.

(NTB)