Fem døde etter lynnedslag i Polen

Minst fem personer mistet livet etter en rekke lynnedslag i Tatrafjellene. Uværet brått på, etter en dag med ellers klart og fint vær.

POLEN: Lynnedslagene traff blant annet Giewont, en av de mest populære fjelltoppene i området, som ligger sør i Polen. Foto: Agencja Gazeta/Marek Podmokly via REUTERS
POLEN: Lynnedslagene traff blant annet Giewont, en av de mest populære fjelltoppene i området, som ligger sør i Polen. Foto: Agencja Gazeta/Marek Podmokly via REUTERSVis mer

Flere personer har mistet livet og en rekke andre skadd etter lynnedslag i Tatrafjellene i de sørlige delene av Polen, skriver BBC.

Ifølge NTB har fem personer mistet livet og over 30 skal ha blitt skadet.

Én person døde på den slovakiske siden av fjellområdet.

Den polske kanalen TVN24 skriver at blant de omkomne skal det være to barn og to voksne. Den samme kanalen melder at 89 personer ble sendt til sykehus.

Traff metallkjetting

Redningsmannskaper sier rundt et dusin mennesker har blitt truffet av lynnedslag i området.

- Det har vært flere dødsfall i forskjellige deler av Tatra-fjellene, sier Jan Krzysztof i fjellredningstjenesten.

Lynnedslagene traff en metalkjetting festet langs den øvre delen av Giewont-fjellet. Metallkjettingen er ment å hjelpe turgåere opp den bratte stien, ifølge polske medier.

Dette skjedde på et tidspunkt da det var mange turister på fjelltoppen.

Snudde da uværet kom

Ifølge vitner kom torsdagens uvær brått på, etter en dag med ellers klart og fint vær. En turist sier til TVN24 at han var på vei oppover Giewont med sin kone da de plutselig hørte torden. De trodde det var et fly som passerte.

- Men snart slo lynet ned. Vi snudde og plutselig begynte det å regne, sier han og forteller at de hørte brakene fra lynet komme fra alle retninger.

Krisemøte

Etter et krisemøte torsdag kveld møtte statsminister Mateusz Morawiecki pressen.

- Jeg ønsker å uttrykke min dypeste sympati til familiene til de omkomne, sier statsministeren.

Han forteller at nødetatene jobbet effektivt med å bringe de skadde fra stedet. Noen av disse skal være alvorlig skadet. Mange skal også være i sjokk, sier Morawiecki.

Dagbladet følger saken.