BLODIG OPPGJØR: Slik så det ut utenfor Torshov Bingo da to menn i Karoli-familien ble angrepet inne på bingoen 1. april i fjor. I dag ble fem menn dømt i saken. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
BLODIG OPPGJØR: Slik så det ut utenfor Torshov Bingo da to menn i Karoli-familien ble angrepet inne på bingoen 1. april i fjor. I dag ble fem menn dømt i saken. Foto: Geir Barstein / DagbladetVis mer

Fem dømt for angrepet på Karoli-familien

Rene Karoli og sønnen ble angrepet i et bingolokale på Torshov i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem menn i alderen 20 til 33 år er i Oslo tingrett dømt for angrepet på Rene «Roma» Karoli og sønnen hans i et bingolokale på Torshov i fjor.

Alle de fem var tiltalt for drapsforsøk, men samtlige nektet straffskyld for denne delen av tiltalen. Den yngste av de fem, en 20 år gammel mann, er dømt til sju års fengsel, melder Aftenposten. Han ble kjent skyldig i drapsforsøk på både far og sønn.

En 24-åring er også dømt til sju års fengsel for medvirkning til drapsforsøk, medvirkning til legemsbeskadigelse og overtredelse av våpenloven. En 31-åring og en 33-åring er begge kjent skyldig i medvirkning til legemsbeskadigelse og dømmes til fengsel i fire og et halvt år.

— Vi har mottatt dommen og informert våre klienter om resultatet. Det er foreløpig for tidlig å si om det vil bli aktuelt å anke. Nå trenger vi tid til å lese dommen nøye, sier Stian Mæland i Matrix advokater som representerer 20-åringen og 24-åringen.

Nektet straffskyld Fire av de fem tiltalte, som alle tilhører sigøynerfamilien Josef, sa seg i retten skyldige i legemsbeskadigelse.

En 22 år gammel norsk-marokkaner erkjente ikke straffskyld og fikk delvis medhold av Karoli selv. 22-åringen ble imidlertid dømt for medvirkning til legemsbeskadigelse, skriver Aftenposten.

Livstruende skadd Overvåkingsbilder fra bingolokalet har vært sentrale i etterforskningen. Karoli overlevde fordi han raskt fikk livreddende behandling, ifølge tiltalen. Også skadene på sønnen var eller kunne være livstruende.

Begge de to ofrene har tidligere vært innblandet i en rekke interne oppgjør i det norske sigøynermiljøet. Fire av de fem tiltalte er barnebarn av Franz Josef, som kom til Norge samtidig som Rene Karolis far Polykarp Karoli og hans to brødre i 1956.

De to familiene har vært konflikt i mange år og flere dommer viser at de to familiene ved en rekke anledninger har barket sammen.

Spent rettsmøte Da saken gikk i tingretten i mai var det en spent stemning i rettssaken.

Like før retten ble satt, sa Karoli noe på romani som av de tiltalte ble gjengitt som «alle skal dø». Utsagnet ble oppfattet som en trussel. Dommer Per Gammelgård måtte flere ganger irettesette Karoli og formane ham og de andre om kun å snakke norsk.

Forsvarer Øystein Storrvik etterlyste tolk, slik at eventuelle utfall og trusler kunne oversettes.

På et tidspunkt rykket også flere politifolk og arrestbetjenter fram for å stoppe Karoli da han hisset seg opp og gikk mot de tiltalte.

Angrepet med øks René Karoli og hans sønn ble angrepet på Torshov bingo i Oslo 1. april i fjor. For åpent kamera styrtet flere menn utstyrt med brekkjern, machete, øks og kniv inn på bingoen og angrep de to. Rettssaken startet tirsdag 13. mai.

Far og sønn Karoli kom så vidt fra det med livet i behold, ifølge tiltalen.

(NTB/Dagbladet)

LEDER I MILJØET: René Karoli er kjent som en leder av den ene delen av familien. Arkivfoto: Dagbladet
LEDER I MILJØET: René Karoli er kjent som en leder av den ene delen av familien. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer