Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem dømt til døden for drapet på Khashoggi

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble henrettet på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

JOURNALIST: Jamal Khashoggi var en kritisk journalist, som ble sett for siste gang da han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober 2018. Foto: AP / NTB scanpix
JOURNALIST: Jamal Khashoggi var en kritisk journalist, som ble sett for siste gang da han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober 2018. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Riksadvokat Shalaan al-Shalaan opplyser i retten at fem personer er dømt til døden for drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Ytterligere tre personer dømmes til fengselsstraff i sammenlagt 24 år for medvirkning. Det melder Reuters.

Den saudiarabiske kongefamiliens rådgiver, Saud al-Qahtani, var anklaget for å ha instruert «drapsteamet» via Skype. Han ble etterforsket i saken, men er sjekket ut og løslatt.

Viseetterretningssjefen, generalmajor Ahmed al-Asiri, stilte i retten, tiltalt for å ha bestilt drapet, men ble frikjent for manglende bevis.

Riksadvokaten slår fast at drapet ikke var planlagt, stikk i strid med hva CIA og andre har konkludert med.

«JEG FÅR IKKE PUSTE»: CNN har fått tak i en transkripsjon av opptaket som ble tatt i minuttene før og etter henrettelsen av journalist Jamal Khashoggis. Dette var hans siste ord. Video: CNN Vis mer

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som blant annet skrev for Washington Post, var en sterk kritiker av kronprins Mohammed bin Salman og hans regime.

Den drepte 59-åringen ble sett for siste gang da han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober i fjor. Tre uker seinere ble det konkludert med at han ble drept inne på konsulatet. Levningene hans er ikke funnet.

Lekket videoer

I etterkant av drapene har det blitt lekket flere videoer. En av dem viser tre menn som bærer fem kofferter og to store svarte bager inn i residensen til den saudiske konsulen i Istanbul.

Residensen ligger et par hundre meter unna konsulatet, og tyrkisk etterretningstjeneste mener at levningene av den drepte journalisten var i bagene.

Drapet ble møtt av massiv fordømmelse over hele verden.

Det saudiske rettssystemet åpner for at Khashoggis familie kan benåde de fem mennene, som en del av en «blodpenge»-ordning, som gjør at de da kan ha krav på flere titalls millioner dollar. Hvorvidt dette kommer til å skje, er ikke kjent.

VIDEO: I helga innrømmet Saudi-Arabia at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som som journalisten - etter at han ble drept. Video: CNN Vis mer

Partert med sag

De fem som nå er dømt til døden, skal ha gått til angrep på journalisten inne på konsulatet.

«Ikke lukk munnen min. Jeg har astma. Dere kommer til å kvele meg», skal Khashoggi ha sagt.

I boka «Diplomatic Atrocity: Dark Secrets of the Khashoggi Murder» skriver journalistene at Khashoggis siste ord skal ha vært «jeg får ikke puste».

Den anerkjente journalisten skal deretter ha blitt partert med en elektrisk sag.

Amerikansk etterretning har konkludert med at han ble drept av en saudiarabisk dødsskvadron på ordre fra Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman. Kronprinsen har i intervjuer beklaget drapet, men nekter for å ha beordret det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media