Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem drept - militæret skyter fra hustak

Støre: - Nordmenn må holde seg i ro.

 KAIRO I NATT:  Tharir-plassen ser ut som en slagmark når dette bildet ble tatt klokka 02.30 lokal tid. Siden har militære kjøretøyer rullet inn og fire mennesker er skutt og drept.FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, AP/SCANPIX.
KAIRO I NATT: Tharir-plassen ser ut som en slagmark når dette bildet ble tatt klokka 02.30 lokal tid. Siden har militære kjøretøyer rullet inn og fire mennesker er skutt og drept.FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har konfrontasjonene i Kairo økt i morgentimene. Tanks og flere militære kolonner rullet inn mot Tahrir-plassen i grålysningen, og regjeringsstyrker har åpnet ild mot demonstranter fra hustak, melder nyhetskanalen Al Jazeera og flere internasjonale medier.

Ifølge Al Jazeera er minst fem mennesker drept. De fleste mediene på plass i den egyptiske hovedstaden  operer med «minst 800 skadde».

Like før klokka 08 bekrefter Egypts helseminister at fem mennesker er drept i natt og morgentimene.

86 er innlagt på sykehus, 836 har vært til behandling på sykehus, sier helseminister Ahmed Samih Farad.

Stør: - Bli i ro Norske myndigheter har foreløpig ikke endret reiseråd for nordmenn.

- Alle som er i Egypt må holde seg rolig der de er. Ellers gjelder rådene om at nordmenn ikke bør reise til Egypt nå, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK Dagsnytt.

Her er Utenriksdepartementets oppdaterte råd til nordmenn i Egypt.

Skuddsalver fra automatvåpen er registrert fra tre hustak

Ifølge øyenvitner ble det også skutt fra Oktober-brua der Mubarak-tilhengere har samlet seg.

Regjeringssoldater startet med å skyte i lufta for å jage Mubarak-tilhengerne unna da de første nye styrkene rykket inn.

Amerikanere til flyplassen Amerikanske myndigheter oppfordret like før klokka 07 lokal tid alle amerikanske statsborgere som vil ut av Egypt om å dra rett til flyplassen der charterfly venter.

Mange ofre Den egyptiske juristforeningen bekreftet i natt at Mubarak-tilhengere åpnet ild på Tahrir-plassen og opplyste at flere ble drept og såret.

- Alt må nå gjøres for å redde Egypts unge, het det i en kunngjøring fra juristforeningen.

Onsdag mistet tre mennesker livet under sammenstøtene i Kairo, blant dem en regjeringssoldat som falt ned fra ei bru.

640 mennesker ble ifølge Egypts helseminister såret i sammenstøtene, ifølge kilder på plassen var antallet sårede trolig over 1.500.

Slagmark Uroe brøt ut da Mubarak-tilhengere rykket inn for å rydde plassen, væpnet med steiner, stokker og brannbomber.

I natt så  plassen ut som en slagmark, overstrødd av steiner og med brennende biler som lyste opp i mørket.

Egyptiske myndigheter har innført portforbud om natten, men flere tusen demonstranter trosser dette.

- Hellig krig Omverdenen følger utviklingen i Egypt med stadig økende bekymring, som neppe blir mindre av rapporter om at enkelte av dem som krever Mubaraks avgang nå roper på «hellig krig».

USAs utenriksminister Hillary Clinton ringte i morgentimene torsdag Egypts nyutnevnte visepresident Omar Suleiman for å fordømme den «sjokkerende utviklingen», og krevde at de skyldige blir stilt til ansvar

Det hvite hus slutter seg likevel ikke til demonstrantenes krav om at Hosni Mubarak straks må gå av, men understreker at den egyptiske presidenten må vise handlekraft.

- Det må gjennomføres reformer. Opposisjonen må inkluderes i samtalene fram mot frie og rettferdige valg, noe vi lenge har tatt til orde for, sa talsmannen Robert Gibbs onsdag.

(NTB-AFP-Reuters).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling