- Fem drept i Burma

Regjeringsstyrkene har åpnet ild.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De første blodsutgytelsene har startet i gateopprøret i Burma. I storbyen Rangoon skyter soldater og opprørspoliti med maskingevær mot demonstrantene. Fem munker er drept og rundt 50 demonstranter er skadet, melder radiostasjonen Democratic Voice of Burma (DVB).

- Vi fikk nettopp inn en melding fra munkenes organisasjon om at fem munker er drept, sier sjefredaktør Aye Chan Naing til Dagbladet.no. 

Den burmesiske radiostasjonen, som sender fra kontorer i Oslo, har også fått meldinger om at rundt 50 personer er skadd i de landsomspennende demonstrasjonene.

Sykehuset i Rangoon bekrefter at en person er drept og fem er skadd. De forteller til Reuters at de alle får behandling for skuddskader.

- Seier i Mandalay

Sjefredaktøren forteller at de mottar blandede signaler fra hjemlandet. Protestene har fått ulikt utfall i Rangoon, den største byen i landet, og Burmas nest største by, Mandalay

- Det at opprørspolitiet har slått munker og drept fem i Rangoon provoserer nok flere til å trekke ut i gatene. Jeg antar at protestene vil bli større i morgen, og at aggresjonen øker. Samtidig har munkene seiret i Mandalay.
 

- Her har soldatene og politiet forlatt flere sperringer, og latt munkene passere. De fikk gå fredelig forbi. Dette vil oppmuntre demonstrantene ellers i landet, sier sjefredaktøren til Dagbladet.no.

DEMONSTRASJONER: En motorsykkel er i full fyr i Rangoon etter at blodbadet i Burma har startet. FOTO: AP
DEMONSTRASJONER: En motorsykkel er i full fyr i Rangoon etter at blodbadet i Burma har startet. FOTO: AP Vis mer

- Gir dette håp om en fredelig løsning?

- Vi håper at myndighetene vil være forsiktige, i og med at det internasjonale samfunnet følger med på en annen måte nå enn i 1988. Men dette er en regjering som vil gjøre hva som helst dersom makten deres er truet, sier Aye Chan Naing.

Og selv om demonstrantene er i klart flertall, og de nå har vunnet en seier i Mandalay, ønsker ikke sjefredaktøren å ta noen gleder på forskudd.

- Dersom vi opplever 1988 på nytt, har ikke demonstrantene en sjanse.
 

Det er nå 19 år siden 3000 munker og demonstranter ble slaktet ned under lignende protester mot regimet.

Ble båret bort

De første meldingene gikk ut på at opprørspolitiet brukte batonger og tåregass mot demonstrantene, men utover dagen har politiet tydd til maskingevær. I formiddag kom meldingen om de første skadde.

- Minst en demonstrerende munk og en sivil kvinne ble beskutt av politistyrker i Rangoon ved 13-tiden lokal tid,  08-tiden norsk tid, opplyser nyhetsredaktør Moe Aye i den burmesiske radioen Democratic Voice of Burma (DVB) i Oslo til Dagbladet.no.

- Fem drept i Burma

Radioen rapporterer nyheter fra et sentrumslokale i Oslo til sine landsmenn i Burma.

- Ifølge våre journalister på stedet ble munken både jult opp og skutt, opplyser redaksjonssjef Khin Maung Win i DVB til NTB.

- Vi vet ikke om de to er drept eller skadd. Våre rapportører så bare med egne øyne at skuddene falt og at de ble båret bort, sier Moe Aye til Dagbladet.no.

Femti reportere

Radioen har femti reportere som opererer anonymt i Rangoon og andre steder i Burma.

- Så langt i dag er det tre store demonstrasjoner i Rangoon med flere titusentalls deltagere i hver. Våre folk har også sett demonstrasjoner i andre deler av landet, og det spesielle midt oppe i den dramatiske situasjonen er at folk trosset portforbudet og strømmet ut i gatene før klokka 09 i morges lokal tid, sier nyhetsredaktøren.

Situasjonen er nå svært uoversiktlig og kaotisk i Burma.

Det var i går militærstyret innførte absolutt portforbud fra klokka 21.00 til 09.00 over hele landet, foreløpig for de nærmeste 60 dagene.

- Våre reportere i Rangoon så at den sivile kvinnen som ble skutt forsøkte å gi vann eller mat til en av munkene. Det vil bli en dramatisk kveld i Rangoon. Spørsmålet er om hva som vil skje hvis demonstrasjonene fortsetter etter portforbudet klokka 21.00 lokal tid, sier Aye til Dagbladet.no.

Øyenvitner opplyser til internasjonale nyhetsbyråer at rundt 80 personer er arresterte.

Ulovlig

De «ulovlige» reporterne for den norsk-etablerte nyhetsradioen har livsfarlige arbeidsforhold.

- Alle opererer anonymt og må skjule kameraer. Alt mobilsamband er stengt av, og eneste måte så langt er å få over informasjon og bilder fra internettcafeer.

- Nå har myndighetene stengt flere av dem også, men vi har en plan for hvordan vi skal arbeide videre, sier nyhetredaktøren til Dagbladet.no om det mest dramatiske døgnet i Burma siden tidlig på 90-tallet.

Demonstrasjonsforbud

Militærjuntaen har utplassert store styrker og nedlagt demonstrasjonsforbud, og i dag tidlig har burmesiske tropper omringet flere klostre i Rangoon for å forhindre nye demonstrasjoner mot regimet.

Tusenvis av munker og studenter har likevel samlet seg like ved Shwedagon-pagoden i Rangoon, som de siste dagene har vært utgangspunkt for demonstrasjonene mot juntaen.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

DVB:Direktør Khin Maung Win og en nyhetsoppleser i den uavhengige radiostasjonen Democratic Voice of Burma (DVB) i studio etter at stasjonen meldte at en buddhistmunk er drept av sikkerhetsstyrker i Rangoon.
BLOKKERT: Politiet har sperret inngangen til Shwedagon-pagodaen i Rangoon.