KONFLIKTOMRÅDE: En israelsk soldat langs grensen i nærheten av der sammenstøtet fant sted. Foto: EPA/ATEF SAFADI
KONFLIKTOMRÅDE: En israelsk soldat langs grensen i nærheten av der sammenstøtet fant sted. Foto: EPA/ATEF SAFADIVis mer

Fem drept i grensekamper i Libanon

Fire libanesere og en israelsk soldat er drept i nye sammenstøt på grensa mellom de to landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Fire libanesere og en israelsk soldat ble drept i sammenstøt på grensa mellom de to landene tirsdag.

Et israelsk helikopter skjøt to raketter mot en libanesisk militærpost nær landsbyen Adaisseh, i nærheten av grensa til Israel. Et militært kjøretøy ble ødelagt, ifølge kilder i sikkerhetstjenestene.

Det var også skuddvekslinger over grensen, ifølge øyenvitner. I tillegg skal den israelske hæren ha skutt granater mot landsbyen, og to mennesker ble såret da en av granatene traff et hus.

- Journalist ble drept Israelsk kringkasting meldte at det oppsto krangel mellom israelske og libanesiske soldater etter at libaneserne sa til israelerne at de var kommet inn på libanesisk område. Israelerne hevdet på sin side at de befant seg inne i Israel.

Det skal ha vært da israelske soldater ville fjerne et tre på det Libanon sa var libanesisk side av grensegjerdet, at skytingen oppsto. Israel sier trærne var på israelsk side.

FNs fredsstyrke i området bekreftet onsdag at Israel kun kuttet ned trær på egen side av grensen.

Ifølge noen libanesiske kilder var den ene libaneseren som ble drept, journalist. Hizbollah, som i 2006 utkjempet en krig mot Israel, var ikke innblandet i sammenstøtene.

Krangel om skyld Libanons president Michel Suleiman og statsminister Saad Hariri mener det er Israel som viser aggresjon mot dem.

- Dette er krenkelse av libanesisk suverenitet. FN og verdenssamfunnet må ta ansvar og kreve at Israel gir seg, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor.

Israel legger på sin side det fulle ansvar på Libanon og advarer om alvorlige konsekvenser om det blir mer uro langs grensa.

Indonesiske FN-soldater forsøkt forgjeves å roe ned situasjonen og forhindre det væpnede sammenstøtet.

En talsmann for den libanesiske hæren opplyste at alle enheter sør i landet var satt i full alarmberedskap.

Rakett? Politiet i Israel tilbakeviste meldinger i landets kringkasting om at minst én rakett av typen Katjusja var avfyrt fra Sør-Libanon og hadde landet i det nordlige Israel.

FN ber nå begge parter vise tilbakeholdenhet.

- Vår absolutt viktigste oppgave nå er å gjenopprette ro i området, sa Neeraj Singh som er talsmann for FN-styrken UNIFIL i det sørlige Libanon.

UNIFIL-ledelsen var i kontakt med militære sjefer både på israelsk og på libanesisk side, tilføyde han.

Adaisseh, der episoden utspant seg, ligger omkring 30 kilometer øst for kystbyen Tyr, midt i området som ble herjet av kraftige kamper da Israel for fire år siden gikk til bakkeoffensiv i det sørlige Israel.

«Farlig» Tankesmia International Crisis Group ICG betegner dagens situasjon langs grensa mellom Israel og Libanon som «ytterst farlig». Faren for full krig er til stede, heter det i en rapport som ICG la fram denne uken.

Men inntil tirsdag hadde partene holdt fred.

- Den militære styrkeoppbyggingen og trusselen om en åpen krig som ikke ville skåne noen av partene, har avskrekket alle parter i konflikten, heter det videre i ICG-rapporten.

Tankesmia mener det også er fare for at Israel i tilfelle en ny krig også vil angripe Syria. Hensikten med et slikt angrep ville være å hindre syrerne i å levere våpen til Hizbollah, blir det framholdt. (©NTB)

En såret israelsk soldat er på vei til et sykehus i byen Haifa etter at kamper brøyt ut mellom libanesiske og israelske soldater. Foto: REUTERS / Max Yelinson / SCANPIX