Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem drept i tabbe-aksjon

Fem irakere ble drept da amerikanske soldater angrep et hus i sentrum av Bagdad, i den tro at Iraks tidligere president Saddam Hussein befant seg i bygningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommandosoldatene fra den såkalte Spesialstyrke 20 slo søndag til mot bolighuset i det velstående Mansur-distriktet, angivelig etter å ha mottatt tips om at Saddam befant seg i bygningen. Ifølge øyenvitner gikk operasjonen galt fra første stund, da de amerikanske soldatene åpnet ild mot flere biler som forvillet seg inn i gaten som passerte huset som var mål for angrepet.

En eldre mann ble drept og tre andre såret i en av bilene, som ifølge journalister på stedet ble truffet av minst 25 skudd.

Ifølge naboer og lokale leger i området ble fem mennesker drept og åtte såret under skytingen, men i huset som var mål for det amerikanske angrepet var ingen Saddam Hussein.

Ifølge New York Times var huset eid av stammelederen Rabia Muhammad al-Habib, som selv ikke var til stede da de amerikanske soldatene slo til. Habib avviste søndag kveld bestemt at han hadde skjult Saddam, men innrømmet at han hadde møtt den irakiske lederen mens han fortsatt satt ved makten.

- Så om noen hevdet at han hadde søkt tilflukt i huset mitt, ville folk sikkert ha trodd på det, sa Habib til avisen.

En av livvaktene hans skal ha blitt såret i det amerikanske angrepet, mens en annen angivelig ble pågrepet. Habib vise selv fram skadene på huset for utenlandske journalister.

Talsmenn for den amerikanske okkupasjonsmakten i Irak ville søndag kveld ikke kommentere angrepet, ut over å bekrefte at det var soldater fra Spesialstyrke 20 som sto bak.

Tidligere søndag ble en sivil iraker skutt ned og drept av amerikanske soldater under en demonstrasjon i byen den hellige sjiamuslimske byen Kerbala. Demonstrasjonen var en protest mot et lignende drap lørdag.

I morgentimene søndag ble en amerikansk marinesoldat drept og en annen såret under et granatangrep nær en bru 30 kilometer sør for Bagdad.

Lørdag ble tre amerikanske soldater drept i et granatangrep utenfor et sykehus nordøst for Bagdad, og en amerikansk soldat drept under et rakettangrep mot en amerikansk kolonne vest for den irakiske hovedstaden. Ti amerikanske soldater er drept siden okkupasjonsstyrker tok livet av den tidligere diktatoren Saddam Husseins sønner Uday og Qusay i Mosul tirsdag.

49 amerikanske soldater er dermed drept i Irak siden president George W. Bush proklamerte krigen for over 1. mai.

(NTB)