Fem drept og 30 skadd i bomberegnet

Bagdad (NTB-Reuters): Minst fem mennesker er drept og 30 skadd i det omfattende luftangrepet som USA og Storbritannia iverksatte mot Irak natt til i dag, ble det meldt fra et sykehus i Bagdad. Kommentatorer i Midtøsten fordømmer det de kaller USAs aggresjon mot Irak, og palestinerne vil ha et arabisk toppmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RUINER: En mor og hennnes to barn prøver å ta seg fram i ruinene etter nattas bombeangrep.

- Jeg har sett rundt 30 skadde og fem drepte. De hadde skader fra raketter og granater, sa direktøren for sykehuset, Hazem Nassiri, til vestlige journalister som ble kjørt til sykehuset av irakiske myndigheter.

Ingen av de rundt 20 nordmennene i Irak skal befinne seg i Bagdad, opplyser Utenriksdepartementet.

Jeltsin opprørt

Russlands president Boris Jeltsin reagerte med å avlyse forsvarsminister Igor Sergejevs deltakelse på NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

I en erklæring anklaget Jeltsin USA og Storbritannia for å krenke FN-pakten og folkeretten og sette verdensfreden i fare. Han advarte om at aksjonen kan få dramatiske følger for Golfregionen.

Norsk støtte

Regjeringen, Høyre og Fremskrittspartiet støtter den amerikansk-britiske aksjonen mot Irak, mens SVs Erik Solheim er kritisk.
- Saddam Hussein må bære det fulle ansvaret for de militære tiltakene USA og Storbritannia har iverksatt mot Irak, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Ifølge statsministeren kan ikke verdenssamfunnet akseptere at Irak har fortsatt sine programmer med sikte på å utvikle masseødeleggelsesvåpen, og hindret FN-inspeksjon av irakiske installasjoner som kan tjene slike formål.

- Den nye bombingen er trist, først og fremst fordi Saddam Hussein hadde en mulighet - etter avtalen med FN og Kofi Annan - til å få denne konflikten ut av verden, sier Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsmann Haakon Blankenborg. Samtidig er han bekymret for at bombingen vil føre til splittelse og mindre press på Irak.

Sverige beklager bombingen av Irak sterkt, og har framført sitt syn i Sikkerhetsrådet, opplyser den svenske FN-ambassadøren Hans Dahlgren.

- Er ikke nok

Tidligere forsvarssjef Fredrik Bull-Hansen tror ikke angrepet på Irak er nok til å ødelegge Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen.

- Dersom Hussein har slike våpen, vil jeg anta at de er lagret på en måte som gjør at de ikke blir ødelagt av denne type angrep, sier Bull-Hansen til NRK.

Saddam taler

I en tale som ble sendt ut av nyhetsbyrået INA noen timer etter at angrepet begynte, innrømmet president Saddam Hussein at flere mål var truffet.

Saddam oppfordret i talen befolkningen og landets væpnede styrker til å gjøre motstand mot det feige vestlige angrepet.

«Vårt store folk og våre tapre væpnede styrker gjør motstand og bekjemper dem. Slåss mot fiendene til Gud, den arabiske nasjon og menneskeheten, og om Gud vil, skal dere seire,» het det i Saddams tale.

Det var uklart hvordan talen skulle nå ut til befolkningen, siden irakisk fjernsyn ifølge ryktene var slått ut.

Boligområde rammet

Utenlandske journalister ble tatt med på en runde for å se på et svært krater som ble etterlatt av en rakett i gata da den landet i et boligområde i Bagdad i løpet av natta.

Fire mennesker skal ha blitt skadd, og det ble gjort skade på sivil eiendom, sa irakiske tjenestemenn til journalistene.

Amerikanske militære myndigheter har ikke oppgitt hvilke mål de har i Irak, men det antas at revolusjonsgarden, kommandosentraler og anlegg for produksjon og bruk av masseødeleggelsesvåpen er viktige mål.

Målene befinner seg ikke bare i Bagdad, men over hele landet. Både krysserraketter og B-52 fly ble tatt i bruk i angrepet.