Fem fengslet etter Munch-tyveriet

De fem mennene som er siktet etter Munch-tyveriet på Refsnes Gods, er i Moss tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet hadde begjært fire ukers varetekt for de siktede, samt forbud mot å lese aviser, se fjernsyn og høre radio.

Tingretten mente det nøyde seg med to ukers fengsling, og ville heller ikke gi de siktede medieforbud.

- Vi er tilfreds med rettens kjennelse, dagens hendelser tatt i betraktning. Det er et grovt tyveri, og vi har fått tilståelser, sier politiinspektør Rolf Nissen ved Moss politistasjon til NTB.

To menn på 17 og 19 år fra Oslo erkjente onsdag straffskyld for tyveriet av Munch-bildene fra Refsnes Gods. Begge oppga vinning som motiv. De to unge mennene er siktet for grovt tyveri.

Delvis straffskyld

En 23 år gammel mann erkjente delvis straffskyld for grovt tyveri da han som tredjemann forklarte seg i Moss tingrett. Retten ble lukket under mannens forklaring.

Alle de fem siktede motsatte seg varetekt. Advokatene til 17- og 19-åringen, Per Sjong Larsen og Øivind Sterri, la vekt på at de to er skoleungdommer og i tillegg har avlagt full tilståelse.

17-åringen forklarte seg bak lukkede dører. Ifølge Sjong Larsen mener 17-åringen at han bare har vært en løpegutt for 19-åringen.

Pepperspray

Tre av de fem som er fengslet, er siktet for grovt tyveri. To av disse er også siktet for forsøk på legemskrenkelse. Tyvene brukte ifølge politiet spray mot en kvinnelig ansatt som overrasket dem da de fjernet bildene fra veggene i restauranten på hotellet.

De to siste mennene som er varetektsfengslet, er siktet for forsøk på heleri.

I alt ni personer ble pågrepet mandag etter tyveriet fra Refsnes Gods. Fire personer er løslatt fordi politiet ikke har funnet tilstrekkelige bevis mot dem, men de er fortsatt siktet i saken.

Det ene verket, litografiet «Strindberg», fikk en flenge på rundt 20 centimeter da det ble stjålet, mens de to andre verkene, litografiet «Selvportrett» og akvarellen «Blå kjole», tilsynelatende er uskadde. (©NTB)

SELVPORTRETT:</B> En besøkende går fordi maleriet av Munch som for tiden stilles ut i Roma.