VÆR FORSIKTIG: Fyrverkeri kan være farlige greier.
Foto: Berit Roald / Scanpix
VÆR FORSIKTIG: Fyrverkeri kan være farlige greier. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Fem fikk alvorlige øyeskader nyttårsaften

I alt 17 personer fikk øyeskader forårsaket av fyrverkeri under årets nyttårsfeiring. For fem ble skadene alvorlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feiringen av inngangen til det nye året foregikk ikke skadesløst i år eller. I alt 13 menn, tre barn og én kvinne ble skadd av fyrverkeri, viser tall som øyelege Nils Bull ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen har samlet inn.

- Det er én alvorlig skade mer enn i fjor da det var fire med alvorlige skader, og totalt sett én skade mer enn i fjor da til sammen 16 personer fikk øyeskader, sier Bull til NTB.

I 2008 ble det innført forbud mot raketter med såkalt styrepinne, mens det fremdeles var tillatt med rakettbatterier som står på bakken under oppskyting. Forbudet ga umiddelbart positive resultater med en kraftig nedgang i antall personskader. Men fremdeles blir mange fremdeles påført øyeskader i forbindelse med bruk av fyrverkeri. Antall øyeskader var i overkant av 20 før rakettforbudet, men i årene etterpå har det likevel vært mellom 16 og 18 skader årlig. I fjor fikk 16 skader, 14 menn og to gutter.

- Alle de alvorlige skadene i år kom fra rakettbatteri. Fire av de moderat alvorlige skadene kom fra rakettbatteri, mens de øvrige skadene var fra annet fyrverkeri eller ukjent., sier Bull.

(NTB)