Fem flyplasser lammet av streik

Meklingen mellom Avinor og LO-ansatte brøt sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem flyplasser blir stengt fra klokka 8 fredag morgen etter at meklingen mellom Avinor og de LO-organiserte flyplassansatte ikke førte fram. 220 ansatte organisert i NTL og EL&IT-forbundet ved sju flyplasser tas ut i streik.

Bergen lufthavn Flesland, Harstad/Narvik lufthavn Evenes, Molde lufthavn Årø, Mo i Rana lufthavn Røssvold og Mosjøen lufthavn Kjærstad blir helt stengt som følge av streiken.

I tillegg til de lufthavnene som nå tas ut i streik, vil også ansatte ved Kristiansund lufthavn bli tatt ut i streik fra og med midnatt 17. mai.

Også ansatte ved Oslo Lufthavn Gardermoen deltar i streiken, men her skal ikke streiken påvirke trafikkavviklingen nevneverdig.

Stor avstand

Det var stor avstand mellom forhandlingspartene. At streiken var et faktum, ble klart ved 4.30-tiden natt til fredag.

- Partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, sier riksmeklingsmann Svein Longva.

- Vi kan bare konstatere at vi ikke lyktes med å nå fram i forhandlingene. Hovedkravet var en lønnsutjevning i forhold til sammenlignbare grupper i Avinor. Det kravet ble ikke innfridd, dermed ble det brudd, sier Lise Olsen, LO Stats forhandlingsleder under meklingen til NTB.

Fem flyplasser lammet av streik

B-lag 

- Våre medlemmer har i mange år hatt inntrykk av å være et B-lag i Avinor. En systematisk forskjellsbehandling fra arbeidsgivers side har ført til at 220 ansatte nå er i streik, sier hun.

Avinor beklager at det ble streik.

- Avinor beklager sterkt de konsekvensene streiken vil få for flyselskaper og passasjerer. Både samfunnsmessige og økonomiske vurderinger gjorde det umulig for oss å imøtekomme kravene fra de tillitsvalgte, sier konsernsjef Sverre Quale.

Rammer plattformene

Alle trafikk til og fra Bergen lufthavn Flesland stenger i dag. Dermed er en av landets største flyplasser helt blokekrt. Streiken blant brann- og redningsmannskapene vil også kunne få konsekvenser for oljevirksomheten i Nordsjøen.

- Også helikoptertrafikken stopper. Flesland er største trafikkhavn for personell til Nordsjløen, sier lufthavnsjef Dag Jarle Aksnes til Dagbladet.

Kveldens begivenhet i Bergen mellom fotballrivalene Brann og Vålerenga er berget. Vålerengas spillere dro til Bergen i går.

Fem flyplasser lammet av streik

Widerøe og deres passasjerer blir hardt rammet av streiken.

- Ialt 1100 passasjerer skulle reist oss i dag. Vi har vært i kontakt med de fleste. Så langt det er praktisk mulig hjelper vi passasjerer til andre flyplasser eller finner andre transportmåter. De som ikke har noen nytte av slike tilbud, får selvsagt pengene igjen, sier informasjonskonsulent Astrid Fuhr til Dagbladet.no.

Om det ikke blir noen løsning, blir streiken trappet opp ytterligere allerede fra tirsdag 20. mai.

Da blir 158 ansatte ved Oslo Lufthavn, Alta lufthavn, Leknes Lufthavn, Sandnessjøen lufthavn, Sogndal lufthavn, Svolvær lufthavn og Stavanger lufthavn tatt ut i streik.