RYDDEJOBB: Det amerikanske kystvaktskipet «Mississippi Responder» fortsatte ryddingen av det gigantiske oljeflaket i går. Foto: REUTERS/Sean Gardner/Greenpeace/Handout/SCANPIX
RYDDEJOBB: Det amerikanske kystvaktskipet «Mississippi Responder» fortsatte ryddingen av det gigantiske oljeflaket i går. Foto: REUTERS/Sean Gardner/Greenpeace/Handout/SCANPIXVis mer

Fem ganger mer olje enn antatt lekker ut

Og nå begynner det å haste for å hindre den totale miljøkatastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Den amerikanske kystvakta anslår at det lekker fem ganger så mye olje ut av den havarerte oljeplattformen «Deepwater Horizon» i Mexicogolfen enn tidligere antatt.

I går opererte operasjonsledelsen med at det lakk 160 000 liter olje ut i sjøen, men i dag har man oppjustert tallet til 210 000 gallons eller nesten 800 000 liter, melder BBC.

Når strender i morgenOg nå begynner det å haste for å hindre at oljen skal nå strendene i Louisana i USA. Lekkasjen begynte å drifte mot land nesten 3 mil ut i sjøen ventes å nå land allerede i morgen, melder NTB.

Det kan bety den største oljekatastrofen i USA siden «Exxon Valdez»-ulykken i Alaska i 1989.

- Dersom vi ikke får tettet denne brønnen, så vil dette bli et av de største oljeutslippene i USAs historie, sier kontreadmiral Mary Landry i den amerikanske kystvakten.

I tillegg til å true naturen, frykter man for det rike fugle- og fiskelivet i området.

President Barack Obama blir løpende orientert med den siste utviklingen. Regjeringen tilbyr nå at Forsvarsdepartementet skal bidra med å hindre oljen, ifølge BBC.

11 SAVNET: 11 personer er savnet og trolig omkommet etter eksplosjonen på plattformen «Deepwater Horizon». Fra 1500 meter lekker trolig 800 000 liter ut i sjøen. REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout/SCANPIX
11 SAVNET: 11 personer er savnet og trolig omkommet etter eksplosjonen på plattformen «Deepwater Horizon». Fra 1500 meter lekker trolig 800 000 liter ut i sjøen. REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout/SCANPIX Vis mer

I går kveld startet desperate forsøk på å sette fyr på deler av flaket, melder New York Times.

En avgrenset del av flaket ble satt fyr på for å fastslå hvor stor tetthet oljen har. Deretter skal det etter planen tennes på småbranner som skal brenne i cirka en time hver. Lykkes planen, vil det som er igjen, være en tett og seig masse som kan samles opp lettere.

- Vi forbereder oss på akkurat samme måte som når orkanene når land, sier guvernør Bobby Jindal i Louisiana.

- Vi må håpe på det beste, men forberede oss på det verste, fortsetter han, ifølge NTB.

Truer naturreservatOljeflaket er resultatet av at riggen «Deepwater Horizon» eksploderte og sank utenfor kysten av Louisiana i forrige uke. Elleve plattformarbeidere omkom. Nå pumper den massive mengder med olje fra 1500 meter dyp.

16 kilometer med oljelenser er lagt ut for å hindre oljen fra å nå naturreservatet Pass-A-Loutre og andre sårbare områder.

Selskapet BP, som leide riggen da eksplosjonen, skjedde har lagt ut 33 kilometer med lenser for å beskytte utløpet av den mektige Mississippi-elven. Samtidig er hele 133 kilometer med lenser i beredskap.

TRUER LAND: Det lekker trolig fem ganger så mye olje ut enn antatt. Prognosene tilsier at det kan treffe land i morgen. Foto: AP/Gerald Herbert/SCANPIX
TRUER LAND: Det lekker trolig fem ganger så mye olje ut enn antatt. Prognosene tilsier at det kan treffe land i morgen. Foto: AP/Gerald Herbert/SCANPIX Vis mer