Fem gisler skal frigis

Det ser nå ut til at fem av de 179 gislene blir frigitt etter forhandlinger med kaprerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene med kaprerne i det afghanske flyet som landet på Stansted utenfor London i morges fortsetter. 165 passasjerer og 14 besetniungsmedlemmer holdes som gisler inne i flyet.

Ifølge BBC ser det nå ut til at fem av gislene settes fri i løpet av dagen.

Kaprerne, som er bevæpnet med pistoler, granater og kniver, truer med å sprenge flyet i lufta. I løpet av ettermiddagen er flyet blitt omringet av politistyrker.

En av passasjerene ombord i flyet skal være syk på grunn av nyreproblemer, melder britisk politi.

Forhandlingene foregår nå fra kontrolltårnet på flyplassen. Det uavhengige afghanske nyhetsbyrået AIP melder at kaprerne krever opposisjonslederen Ismail Khan løslatt. Flyet skal nå være omringet mens forhandlingene pågår.

Det fundamentalistiske Taliban-styret i Afghanistans hovedstad Kabul oppfordrer i dag de britiske myndighetene til å storme flyet:

- Vårt krav til Stobritannia er at de rydder opp i situasjonen ved å storme flyet, sier Akhtar Mohammad Mansoor, minister for luftfart og turisme.

Taliban mener en av kaprerne er en tidligere guvernør i Kandahar-provinsen.

Truer med å sprenge

Kaprerne truer med å sprenge flyet i lufta hvis ikke Ismail Khan, en nøkkelfigur i Afghanistans opposisjonsbevegelse, ikke blir løslatt. Khan har sittet i fengsel i Afghanistan siden 1997.

Flyet står nå på Stansted flyplass nord for London. Det innebærer blant annet at alle Ryanairs flygninger mellom Torp og London er innstilt i dag.

Braathens har ennå ikke tatt en beslutning om å avlyse flygninger siden de ikke har noen avgang til London før i 11-tiden, opplyser Morten Birkelund til NTB.

FORHANDLINGENE I GANG: Britisk politi forhandler nå med kaprerne av det afghanske passasjerflyet som nå står på Stansted flyplass utenfor London. Boeing 727-flyet fra Ariana Airlines ble kapret etter det i går tok av fra Kabul.