Fem grunner til at en «Grexit» kan bli farlig

Kan starte en dominoeffekt som vil være starten på slutten for EU.

TETTERE BÅND:  Vladimir Putin var på besøk hos den greske statsministeren Alexis Tsipras i mai. Her er Tsipras i samtale med Putin under et besøk i St. Petersburg i juni. Mange spekulerer nå i om Hellas kan vende seg mot Russland eller Kina dersom forholdet til EU kjølner og en ny avtale ryker. Foto: Grigory Dukor / Reuters / NTB scanpix
TETTERE BÅND: Vladimir Putin var på besøk hos den greske statsministeren Alexis Tsipras i mai. Her er Tsipras i samtale med Putin under et besøk i St. Petersburg i juni. Mange spekulerer nå i om Hellas kan vende seg mot Russland eller Kina dersom forholdet til EU kjølner og en ny avtale ryker. Foto: Grigory Dukor / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Frykten er at hvis ett land går ut, så er det starten på slutten, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til Dagbladet.

Hellas står i fare for å forlate eurosamarbeidet og gå ut av EU. En «Grexit» kan få alvorlige følger for Europa og sende sjokkbølger ut til Norge og i verste fall hele verdensøkonomien.

- Hellas er et lite land, resten av verdensøkonomien er robust, og vi har hatt lang tid på å forberede oss på det uunngåelige. Men jeg er ikke overbevist og frykter at en gresk konkurs kan være ganske farlig, skriver sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.1. Mulig katastrofe for Hellas Hellas var på kanten av stupet også i 2012, men har fått kriselån mot reformer i økonomien. Partiet som vant valget i januar i år, Syriza, gikk imidlertid til valg på å reforhandle låneavtalen. Mandag er neste utbetaling og Hellas får ikke mer penger uten en ny avtale.

De må også betale 1,6 milliarder kroner på et IMF-lån innen mandag. Statskassa er skrapa.

- Hvis Hellas nå ikke får en avtale med kreditorene så er de  greske bankene overlatt til seg selv. Det kan ende med en fullstendig kollaps, sier Due-Andresen til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.