Fem grunner til at en «Grexit» kan bli farlig

Kan starte en dominoeffekt som vil være starten på slutten for EU.

TETTERE BÅND:  Vladimir Putin var på besøk hos den greske statsministeren Alexis Tsipras i mai. Her er Tsipras i samtale med Putin under et besøk i St. Petersburg i juni. Mange spekulerer nå i om Hellas kan vende seg mot Russland eller Kina dersom forholdet til EU kjølner og en ny avtale ryker. Foto: Grigory Dukor / Reuters / NTB scanpix
TETTERE BÅND: Vladimir Putin var på besøk hos den greske statsministeren Alexis Tsipras i mai. Her er Tsipras i samtale med Putin under et besøk i St. Petersburg i juni. Mange spekulerer nå i om Hellas kan vende seg mot Russland eller Kina dersom forholdet til EU kjølner og en ny avtale ryker. Foto: Grigory Dukor / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Frykten er at hvis ett land går ut, så er det starten på slutten, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til Dagbladet.

Hellas står i fare for å forlate eurosamarbeidet og gå ut av EU. En «Grexit» kan få alvorlige følger for Europa og sende sjokkbølger ut til Norge og i verste fall hele verdensøkonomien.

- Hellas er et lite land, resten av verdensøkonomien er robust, og vi har hatt lang tid på å forberede oss på det uunngåelige. Men jeg er ikke overbevist og frykter at en gresk konkurs kan være ganske farlig, skriver sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.1. Mulig katastrofe for Hellas Hellas var på kanten av stupet også i 2012, men har fått kriselån mot reformer i økonomien. Partiet som vant valget i januar i år, Syriza, gikk imidlertid til valg på å reforhandle låneavtalen. Mandag er neste utbetaling og Hellas får ikke mer penger uten en ny avtale.

De må også betale 1,6 milliarder kroner på et IMF-lån innen mandag. Statskassa er skrapa.

- Hvis Hellas nå ikke får en avtale med kreditorene så er de  greske bankene overlatt til seg selv. Det kan ende med en fullstendig kollaps, sier Due-Andresen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer