LIGGER AN TIL Å VINNE: President Barack Obama kjemper i kveld om velgernes gunst mot republikanernes kandidat Mitt Romney. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad
LIGGER AN TIL Å VINNE: President Barack Obama kjemper i kveld om velgernes gunst mot republikanernes kandidat Mitt Romney. Foto: AFP PHOTO/Jewel SamadVis mer

Fem grunner til at Obama er storfavoritt

Presidenten har geografien på sin side. Og tallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Presidentvalget i USA kan se uhyre jevnt ut, Likevel er Barack Obama er overlegen favoritt.

Hvis man går inn på oversikten på nettstedet RealClearPolitics.com, kan man finne en oversikt over de ti siste nasjonale meningsmålingene. Av de ti meningsmålingene nettstedet gjengir leder Barack Obama på fire, fire er akkurat uavgjort og på to leder Mitt Romney. Gjennomsnittet av de siste målingene, viser at Barack Obama leder med hårfine sju promille. Stillingen er 48,8 mot 48,1. Det ser ikke ut som en ledelse som kan få Obama til  å sove trygt.

At forspranget Obama har ser så lite ut, burde gi Romney og republikanerne håp: Ledelsen er innenfor feilmarginen til meningsmålingene, hvis bare Romney får sine tilhengere til valglokalene kan det tippe hans vei. Dagens tre nasjonale meningsmålinger bekrefter bildet: Obama leder med én prosent på en, en viser dødt løp og på den siste er det Romney som leder med én prosent. Jevnere kan det jo ikke bli.
 
Likevel hjelper ikke dette Romney. Obama er storfavoritt. Det er fem grunner til det:

1. Lokale meningsmålinger gir et annet bilde
Av ukjente grunner viser de nasjonale meningsmålingene i år høyere tall for den republikanske kandidaten enn målingene stat for stat indikerer. En prognose basert på lokale statlige meningsmålinger gir større ledelse for Obama. Og meningsmålingene på statlig nivå har tidligere predikert presidentvalg best. Gjennomsnitt av målinger har også lavere feilmargin enn hver enkelt måling.

2. Obama har best grep i vippestatene
Romneys største problem er at Obama har sterkere støtte i vippestatene enn han har på landsbasis. Det amerikanske presidentvalget avgjøres i praksis av et lite antall vippestater. Mens California og New York er sikre demokratiske stater, er Texas og sydstatene like sikre republikanske. Ohio og Florida er de viktigste av vippestatene. Siden Obama har en nokså klar ledelse i flertallet av de vippestatene har Romney færre veier til 270 valgmannsstemmer og seier enn Obama.

3. Romney har størst risiko for å tape selv om han vinner
Dataguruen Nate Silver i fivethirtyeight.com gir fortsatt Romney en 12,7 prosent sjanse til å flertall av stemmene. Men selv når Romney vinner flertall, viser Silvers datasimulering at Romney har 39 prosent sjanse for å tape i valgmannstemmer. Sist noe slikt skjedde var da Al Gore fikk flest stemmer, men George W. Bush likevel vant valget i 2000.

4. It´s Ohio, stupid
Skal Romney ha en sjanse bør Romney vinne i Ohio. Og der leder Obama med 2,9 prosent i gjennomsnittet av målinger. På de siste 20 målingene i staten er det bare én som har vist en ledelse for Romney. Den siste uka har Romney-kampanjen også gjort et desperat forsøk på å vinne Pennsylvania, men der har Obama en enda sterkere ledelse på målingene.

5. Valgvinden har snudd
Utviklingen i meningsmålingene tyder på at det nå er Obama som har valgvinden i ryggen. Da Obama sovnet på jobben i den første debatten, stupte han på meningsmålingene. Men nå har trenden snudd, enten det skyldes de to siste debattene, selve valgkampen eller orkanen Sandy.

Hva må så til for at Romney likevel skal vinne? Da må enten opp mot fire prosent av velgerne i de avgjørende vippestatene skifte mening over natten, eller så må meningsmålingene i år ha en ukjent felles faktor som fører til at Romneytilhengerne er underrepresentert.

Det først er lite sannsynlig, siden de siste dagene ikke har brakt fram nyheter som kunne fått så mange til å skifte mening. Velgerne i disse vippestatene har også lenge blitt bombardert med TV-reklame og annen valgkamp. Det fører også til at velgernes standpunkt er blitt brynet og nå er sterkere fundert. Immunforsvaret er sterkere, det skal mye for å få dem til å skifte mening nå.

Romneys gjenværende håp ligger i at meningsmålingene i vippestatene ikke er representative. Da må de i tilfelle ha en felles defekt ingen ennå er klar over, skriver Nate Silver. Hvis vinneren i natt skulle bli Romney blir det to tapere: Barack Obama og meningsmålingsindustrien.