Fem har blitt drept i Våler-krysset

Ordføreren fortviler over at planene ikke blir gjennomført. - Vi betaler en høy pris for dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅLER i Solør (Dagbladet.no): - Dette er en stor ulykke som rammer et lite samfunn på en dramatiske måte, sier ordfører Kjell Konterud (Ap).

Tre innbyggere i den lille hedmarkskommunen Våler omkom i en voldsom trafikkulykke i går kveld; en far (44), hans datter (8) og hans samboer (37).

De tre var på vei fra mannens hjem og skulle høyst sannsynlig til jentas mor i Våler sentrum, da de kjørte ut på den tett trafikkerte riksvei 20 i et kryss rett nord for sentrum, og krasjet med en bil som kom i sørgående retning.

Bilen de omkomne satt i ble truffet midt på førersiden. Da Dagbladet.no var på ulykkesstedet i dag var det ikke synlige bremsespor på stedet.

Fem har mistet livet

Årsaken til ulykka framstår som et mysterium. Men Våler-ordfører Kjell Konterud mener den kunne vært unngått.

- På 90-tallet var det lagt opp til at dette krysset skulle bli planløst, og det skulle være en broovergang. Men det ble aldri gjennomført, og i løpet av en tiårsperiode har det nå gått bort fem menneskeliv i dette krysset. Det er en høy pris å betale for et samfunn, sier han til Dagbladet.no.

Riksvei 20 går tvers gjennom Våler kommune. Veien er kraftig trafikkert, blant annet med mye tungtransport.

Fem har blitt drept i Våler-krysset

- Dette krysset er for mange hovedinnfartsveien til Våler sentrum. Men det er også mange andre farlige kryss langs riksveien, og mange må krysse veien hver dag. Veien trenger sårt en oppgradering, ser Konterud.

Har tatt seg av barnets mor

Han forteller at kommunen har jobbet aktivt for å få sentrale myndigheter til å utbedre veien, og at det nå er et vedtak i fylkestinget om at riksveien skal prioriteres. Men han skulle ønske det hadde skjedd mye tidligere.

- Hadde planene blitt fulgt, hadde denne tragiske ulykka vært unngått.

Kommunen måtte i går kveld kalle inn kriseteamet for å håndtere ulykka.

- Vi må bakke opp de pårørende, og har satt inn ressurser for å ta oss av de etterlatte. Vi har tatt oss av barnets mor, men det er flere som har mistet sine nærmeste, sier Konterud.

Sorgtung skoledag

Den omkomne jenta gikk i tredje klasse ved Vålbyen skole. Rektor Roar Skybakkmoen samlet i dag alle elevene ved skolen til en minnestund.

DØDSKRYSSET: Ordføreren i Våler mener ulykkesstedet burde vært utbedret for lenge siden. Foto: TORBJØRN GRØNNING
DØDSKRYSSET: Ordføreren i Våler mener ulykkesstedet burde vært utbedret for lenge siden. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- Vi måtte starte med en telefonstafett i dag morges for å varsle alle elevene i tredje klasse, slik at de visste hva som hadde skjedd før de kom på skolen. Mange av elevene hadde også med seg foreldrene på skolen i dag, sier Skybakkmoen til Dagbladet.no.

- Alle er dypt berørt. Flere av elevene gråt under minnestunden. Det er slike hendelser en helst ikke skal oppleve, men som en ikke har herredømme over, sier rektoren.

Elevene har skrevet minneord og hilsener til jenta som er hengt opp i skolens aulaen. Våler kirke var i dag også åpen for de sørgende.

Veien åpnet i dag

Samtidig som Våler må leve med sorgen og savnet etter de tre innbyggerne, etterforsker politiet ulykka. Veien på ulykkesstedet var stengt til langt over midnatt i går. Vrakene var i morges fjernet, og veien åpnet igjen.

- Vi forsøker å finne ut av årsaksforholdene, og holder blant annet på med tekniske undersøkelser, sier politiadvokat Ann Elisabeth Billa til Dagbladet.no.

Mannen som kjørte den andre ulykkesbilen har bare fått lettere skader. Han vil i løpet av kort tid bli avhørt som vitne.

- Vitneavhør vil bli foretatt fortløpende og så raskt som mulig, sier Billa.

<B>TRE DØDE:</B> I går mistet en far (44), hans datter (8) og hans samboer (37) livet i en ny kollisjon i krysset.
<B>SORGTUNG DAG:</B> Rektor Roar Skybakkmoen måtte samle elevene til minnestund i dag.
<B>- BERØRER ALLE:</B> Ordfører Kjell Konterud (Ap) forteller at tragedien rammer hele lokalsamfunnet.