HENRETTES: Ronnie Lee Gardner sverges inn i retten for en uke siden, for en siste høring før henrettelsen skal effektueres i natt. Under høringen sa drapsmannen at han har forandret seg og kan gjøre mye bra resten av livet. Retten opprettholdt dødsstraffen. Foto: AP
HENRETTES: Ronnie Lee Gardner sverges inn i retten for en uke siden, for en siste høring før henrettelsen skal effektueres i natt. Under høringen sa drapsmannen at han har forandret seg og kan gjøre mye bra resten av livet. Retten opprettholdt dødsstraffen. Foto: APVis mer

Fem har meldt seg frivillig for å henrette Ronnie (49)

Som eneste stat i USA får dødsdømte i Utah velge henrettelsesmetode. Ronnie Lee Gardner valgte å bli skutt av fem rifler samtidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hvis alt går etter planen, vil en historisk henrettelse bli utført i staten Utah i USA i natt.

Ronnie Lee Gardner (49) har valgt den mest bestialske henrettelsesmetoden han kunne: Henrettelse «by firing squad».

Egentlig avskaffet Gardner vil bli iført hette og badet i lys. Det vil bli satt en blink over hjertet hans. I mørket vil det stå fem frivillige politioffiserer seks meter unna som skal skyte ham på likt.

Ingen av de fem skytterne kan vite sikkert om de har henrettet Gardner, én av riflene vil ha en ikkedødelig kule med samme rekyl som en dødelig kule. Identiteten deres vil også være hemmelig for all framtid. Det vil også være en ekstra skytter klar, om noen trekker seg.

De fem skytterne og de som har vært med å planlegge henrettelsen, får hver sin minnemynt som takk for innsatsen.

HENRETTELSESSTEDET: Ronnie Lee Gardner skal festes med remmer og skytes her i natt. Foto: AP
HENRETTELSESSTEDET: Ronnie Lee Gardner skal festes med remmer og skytes her i natt. Foto: AP Vis mer

Henrettelsesmetoden har vært ulovlig i Utah siden 2004, men siden Gardner ble dømt før loven trådte i kraft, har han fortsatt mulighet til å velge den. Ifølge Salt Lake Tribute er 40 av 50 henrettelser i staten siden 1852 blitt utført på samme måte.

Skjøt advokat Gardner ble i 1985 dømt til døden etter et fluktforsøk fra retten. Han skjøt og drepte advokat Michael Burdell, som ikke var involvert i saken hans, på vei ut fra retten og såret flere andre. Gardner var på den tiden tiltalt for drapet på en bartender.

Heller ikke oppførselen i fengselet utmerket seg i positiv retning. BBC har snakket med direktør for Utahs fengselsvesen fra 1985 til 1992, Gary DeLand.

- Gardner var en svært voldelig mann og ble holdt vekke fra andre innsatte. Han var en person som kunne skade andre for moro skyld, han nøt å skape trøbbel, sier DeLand.

Kun to personer er henrettet ved hjelp av «firing squad» i USA siden 1977, den siste i 1996. Tre av de fem som var med på henrettelsen i 1996 har valgt å bryte stillheten og fortelle om erfaringen.

FØR DRAPET: Ronnie Lee Gardner med dattera i en bæremeis før han begikk drapet på en bartender i 1984. Foto: AP
FØR DRAPET: Ronnie Lee Gardner med dattera i en bæremeis før han begikk drapet på en bartender i 1984. Foto: AP Vis mer

- Det var bare en vanlig jobb for meg. Ingenting annet enn å få en ordre om å sparke inn en dør, sa en av dem til Salt Lake Tribute.

- Jeg tror ingen av oss var motivert utfra hevnlyst. Vi tok jobben veldig seriøst og ønsket å gjøre det riktig, sa en annen.

Spiste hummer Gardner fikk en siste sjanse i retten for å omgjøre dødsstraffen for en uke siden. Der ba han for sitt liv.

- Jeg kan gjøre mye bra. Blant annet er jeg et godt eksempel på hva man ikke skal gjøre - det finnes ikke noe bedre eksempel i denne delstaten på hva man ikke skal gjøre, sier Gardner, som ønsket å hjelpe vanskeligstilte barn.

Gardner har allerede hatt sitt siste måltid.  49-åringen valgte hummer, steik, eplepai, vaniljeiskrem og 7-Up. Han valgte selv å faste sine 48 siste timer, av åndelige årsaker.

IKKE LANGT: Ronnie Lee Gardner rett etter fluktforsøket i 1985, som endte med at han drepte advokat Michael Burdell. Foto: AP
IKKE LANGT: Ronnie Lee Gardner rett etter fluktforsøket i 1985, som endte med at han drepte advokat Michael Burdell. Foto: AP Vis mer

Hans siste 48 timer vil han være under konstant overvåking, for å hindre at han tar sitt eget liv.

USA henrettet 52 mennesker i 2009 og blir stadig kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner for praksisen.