Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem henrettet i Iran i dag

144 personer hengt i Iran siden 1. juli.

GJØR KLAR TAUET: Et medlem av iransk spesialpolitistyrke gjør klar tauet før to personer skulle henges i 2007. Siden juli i år har iranske myndigheter tillatt flere henginger enn på lenge, ifølge norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghaddam. Foto: Scanpix
GJØR KLAR TAUET: Et medlem av iransk spesialpolitistyrke gjør klar tauet før to personer skulle henges i 2007. Siden juli i år har iranske myndigheter tillatt flere henginger enn på lenge, ifølge norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghaddam. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den iranske kvinnen Soheila Ghadiri og fire menn ble henrettet i Teherans beryktede Evin-fengsel tidlig i morges, melder Iran Human Rights.

Den 30-årige kvinnen Soheila Ghadiri ble dømt for drapet på hennes fem dager gamle baby. Drapet skjedde for tre år siden. I retten sa kvinnen følgende, ifølge Iran Human Rights:

- Jeg flyktet hjemmefra og giftet meg med gutten jeg elsket da jeg var 16 år. Han døde i en bilulykke og etter det ble jeg stoffavhengig og prostituerte meg. Jeg fikk HIV og hepatitt. Da babyen min ble født, drepte jeg henne fordi jeg ikke ønsket at barnet skulle ha samme skjebne som meg.

Må presse Iran
Den norsk-iranske menneskerettighets-forkjemperen og hjerneforskeren Mahmood Amiry-Moghaddam følger situasjonen i Iran nøye. Han har også kontinuerlig kontakt med folk inne i Iran. 

- Vi er veldig lei oss for de fem henrettelsene i Teheran i dag, og vi fordømmer de inhumane handlingene, sier Amiry-Moghaddam og oppfordrer Norge til å presse iranske myndigheter ytterligere.

- Nå må Norge gjøre noe. De må hindre at flere barn blir dømt til døden i Iran. Norske myndigheter skal roses for det de gjør, samtidig som jeg mener at Norge ikke gjør alt de kan, sier den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen og hjerneforskeren Mahmood Amiry-Moghaddam til Dagbladet.

Mindreårige skal henrettes
Ifølge Amiry-Moghaddam, har iranske myndigheter hengt 139 personer siden 1. juli i år.

- Dette er offisielle tall - og er til tross for at det ikke var noen henrettelser under ramadan. Vi har nå også informasjon om at flere personer er i umiddelbar fare for å bli henrettet, sier Amiry-Moghaddam.

En av dem, er Safar Angooti (20). Angooti er dømt for drapet på en annen gutt under en gateslåsskamp da han var 17 år, melder Iran Human Rights.

Han skulle egentlig ha blitt henrettet denne uka, men nå ser det ut til at dødsdommen er utsatt en måned, melder Iran Human Rights.

- Internasjonal oppmerksomhet har uten tvil vært med på å få saken utsatt. Vi må huske at Safar og flere andre står i fare for å bli henrettet. Verdenssamfunnet og Norge må presse iranske myndigheter. De må hindre at barn blir dømt til døden, sier norsk-iraneren.

Ønsker atomavtale
Noe av årsaken til at Iran ser ut øke antall henrettelser, er ifølge Amiry-Moghaddam at verdenssamfunnet først og fremst er ute etter en avtale rundt Irans atomprogram.

- Norge og EU har protestert, men iranske myndigheter bryr seg ikke så lenge det ikke får noen praktiske konsekvenser. Men Norge kan ta en lederrolle i verden, når det gjelder henrettelser av barn. Akkurat som de gjorde med klasevåpnene, sier Amiry-Moghaddam.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media