Fem høyreekstreme tatt

163 tiltalte risikerer opptil 10 års fengsel etter raseopptøyene i Sydney.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med over 2000 politifolk på full strandberedskap mener myndighetene i Australia at faren for nye raseopptøyer i Sydney foreløpig er over.

- Dette kan forandre seg, men i øyeblikket er vår vurdering at situasjonen er tilbake til det normale, sier delstatsguvernør Morris Iemma i New South Wales på en pressekonferanse.

Folk oppfordres nå til å gjenoppta sine normale liv, og vende tilbake til strendene, der de voldsomme opptøyene startet for en drøy uke siden.

Sporer SMS

163 personer er så langt pågrepet og siktet for bråket. Politiet har beslaglagt store mengder slagvåpen, kniver, sverd, molotov cocktails, bensin, hjelmer og politiscannere som ble brukt under opptøyene.

Myndighetene ble fullstendig overrumplet 11. desember da flere tusen hvite ungdommer gikk løs på etniske minoriteter og utlendinger på stranda Cronulla sør i Sydney. I dagene som fulgte spredte opprørene seg til flere strender og bydeler, og store politistyrker ble satt inn for å få kontroll.

Nå starter jakten på bakmennene, som politiet mistenker har organisert massene ved hjelp av sms-meldinger og mobiltelefoner.

I løpet av helgen har politiet beslaglagt en rekke mobiltelefoner med likelydende tekstmeldinger, sammen med svært farlige slag- og stikkvåpen, samt klargjorte brannbomber.

LIVSFARLIGE: Alle personer og biler som nærmer seg Sydneys strender blir kontrollert. Politiet har beslaglagt en rekke livsfarlige våpen og brannbomber. Foto: Scanpix
LIVSFARLIGE: Alle personer og biler som nærmer seg Sydneys strender blir kontrollert. Politiet har beslaglagt en rekke livsfarlige våpen og brannbomber. Foto: Scanpix Vis mer

Kan få 10 år i fengsel

- Politimyndighetene mener å kunne starte sporingen av disse tekstmeldingene. Hvis det er tilfelle, og vi får knepet noen av bakmennene, er det en betryggende. Disse bakmennene risikerer å bli sittende i fengsel svært lenge, sier politiminister i New South Wales, Carl Scully til Macquarie Radio.

Minst fem personer arrestert i løpet av helgen er kjente ledende hvite raseekstremister i Australia. Allerede i dag vil domstolene starte behandlingen av de første tiltalene etter opptøyene.

I all hast doblet myndighetene i New South Wales forrige uke maksimumsstraffen for opptøyer og bråk fra fem til ti år i fengsel. Derfor kan flere av de til nå 163 tiltalte risikere svært strenge straffer.

- Dette er en kamp om lov og orden i våre gater. Det er hooligans der ute som tror de kan bestemme hvem som skal få bruke våre strender, parker, og gater. Det er ikke noe vi kan tolerere, sier delstatsguvernør Morris Iemma.

Slo tilbake

Det er ikke bare hvite rasister som må møte i retten i dag.

Opptøyene startet da to frivillige badevakter på stranda Cronulla ble banket opp av en gjeng et vitne mente å være av libanesisk avstamning.

Flere tusen unge hvite samlet seg i protestmarsj på stranda, og det hele utviklet seg til å bli et blodig slag.

De påfølgende dagene var det flere motaksjoner der minoritetsungdommer samlet seg i og rundt Cronulla for å slå tilbake mot de hvite.

En av minoritetsungdommene som i dag møter i retten er 18-årige Amir Ali Osmanagic, som ble tatt med to flasker bensin på en buss på vei til stranda Bondy Beach.

Osmanagic hadde også en løpeseddel med tittelen «Howard\'s opprør - hvordan rasistisk politikk avler rasistisk vold». Australias statsminister John Howard har i sin periode stått bak en rekke innstramninger i asyl- og innvandringspolitikken som høster kritikk fra flere hold.

I går marsjerte over 5000 mennesker i Sydney for fred og forsoning mellom hvite australiere og minoritetene.

RASEOPPRØR: Opptøyene startet 11. desember atter at to badevakter ble banket opp av en minoritetsgjeng på Cronulla Beach.
JERNGREP: Over 2000 politifolk er nå satt til å håndheve lov og orden på Sydneys strender.