Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem i bygda over 100

NORDDAL (Dagbladet): I Norddal på Sunnmøre blir de gamle virkelig gamle. Kommunen med bare 1967 innbyggere kan skilte med fem som har passert hundre, og flere står for tur i løpet av året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokalhistorien forteller at det alltid har vært mye gammelt folk i Norddal. Men så mange som fem over hundre er første gang. Det plasserer kommunen på Norgestoppen målt i forhold til innbyggertallet.

Anna Døving er nest eldst blant de gamle. Hun blir 105 i august og bor fortsatt hjemme på familiegården.

Opptatt av krigen

Når Dagbladet kommer på besøk, er hun opptatt med å lese gjennom dagens aviser. Krigen i Kosovo opptar henne.

- Den som ikke er interessert i dette, kan ikke være frisk, mener den oppegående dama.

Opplevelser og minner gjennom hundre år er mange. Livet på setra som ungjente sitter klistret i minnet.

- Jeg var ikke gamle jenta da jeg ble sendt til setra med ansvaret for 20 kyr. Det var to mil å gå hver veg. Jeg tror vi gjennom strevsomme dager la grunnlaget for et langt liv, sier Anna.

Ute på tunet ser hun barnebarna gjøre seg klare til enda en skitur. Selv har hun aldri eid ski.

- Nei, det var bare for guttene. Men jeg husker godt når jeg fikk min første sykkel. Det var stas, smiler Anna.

Sportsidiot

Så ofte det er mulig reiser hun til sentrum. Nå om vinteren er ikke det så enkelt. Da er det godt å ha tv-en. En glødende sportsinteresse får dagene til å gå. Noen favoritt har hun derimot ikke.

- Jeg ser på alt og heier på alle, sier Anna, som er mer opptatt av at vi har kaffe i koppene enn av å prate om seg selv.

Jordbærets hjerte

På de store åkrene utenfor stuevinduet er snøen i ferd med å smelte. Fram kommer det som skal bli store jordbæråkrer til sommeren. Norddal er jordbærbygda framfor noen. Årlig høstes det godt over 200 kilo per innbygger! Er de saftige, røde bærene årsaken til at folk blir så gamle, undrer vi. Anna skratter:

- Jordbær er både godt og sunt, men det må nok mer til.

Anna bretter avisa sammen og gjør seg klar til en sentrumstur. Som guide for Dagbladet skal hun besøke de andre av gammel god årgang i bygda.

- Joakim som sitter der, leser med fri hand. Han trenger ikke briller, forteller Anna imponert. Joakim selv er sånn passe begeistret for oppstyret. Selv har han brukt honning som vidundermiddel.

Bær og frukt

- Folk på bygdene lever sunt. I Norddal har vi god tilgang på bær og frukt, sier han.

Et lite klyp i armen, og en engasjert dame har fått journalistens oppmerksomhet.

- Sunn mat og hardt arbeid er ikke nok. Man må også holde seg unna røyken, mener Inger Lingås bestemt. Nylig feiret hun 103-årsdag.

Hun inviterer oss på besøk i sin egen leilighet i trygdeboligen. Stolt viser hun fram de mange broderiene sine. En flott middagsduk er nettopp ferdig. Håndarbeid av ypperste klasse, konstaterer en av de ansatte.

- Å brodere er ikke noe problem, men jeg må bruke briller, sier 103-åringen!

Telegram fra kongen

For kong Harald må Sunnmørs-bygda være kjent. I tur og orden har han sendt telegram til alle når de passerte hundre år. Om ikke lenge må han ta pennen fatt igjen.

GOD, GAMMEL ÅRGANG: Bær frukt, honning og et regelmessig liv - disse fem kjenner resepten på å leve lenge.