Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem innbyggere i Madaya skal ha mistet livet av sult etter at nødhjelpen kom

- Mange har behov for umiddelbar medisinsk behandling.

- MANGE SYKE: Mange har fortsatt behov for medisinsk hjelp i Madaya, sier hjelpearbeidere til The Guardian. Her er noen av byens barn innlagt på et sykehus. Bildet skal ha blitt tatt den 17. januar. Foto: AA/ABACAPRESS.COM/SCANPIX
- MANGE SYKE: Mange har fortsatt behov for medisinsk hjelp i Madaya, sier hjelpearbeidere til The Guardian. Her er noen av byens barn innlagt på et sykehus. Bildet skal ha blitt tatt den 17. januar. Foto: AA/ABACAPRESS.COM/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den syriske byen Madaya har de siste ukene blitt kjent for mange, som et sted der innbyggere har stått i fare for - og sultet til døde.

Byen har vært beleiret i nesten 200 dager, og da nødhjelpen den 11. januar endelig kom fram, var det tre måneder siden forrige innførsel av humanitær hjelp.

Da hadde 28 av byens innbyggere mistet livet av sult siden den 1. desember, ifølge Leger Uten Grenser.

- Flere døde Kort tid etter matinnførselen uttalte FN-utsendinger i landet at 400 mennesker så raskt som mulig må evakueres fra den beleirede byen for å få medisinsk behandling.

Men for noen er det allerede for seint, ifølge The Guardian. Avisa skriver nå at fem av byens innbyggere har omkommet av sult etter den 11. januar.

FIKK NØDHJELP: Den 11. januar fikk hjelpearbeidere komme inn i Madaya med humanitær hjelp. Da var det tre måneder siden forrige innførsel av mumanitær hjelp til den beleirede byen. Foto:  EPA/ICRC/PAWEL KRZYSIEK/SCANPIX
FIKK NØDHJELP: Den 11. januar fikk hjelpearbeidere komme inn i Madaya med humanitær hjelp. Da var det tre måneder siden forrige innførsel av mumanitær hjelp til den beleirede byen. Foto: EPA/ICRC/PAWEL KRZYSIEK/SCANPIX Vis mer

Hjelpearbeidere rapporterer nå om totalt 32 dødsfall som følge av sult den siste måneden, ifølge avisa.

Syke barn Det bor anslagsvis 42 000 mennesker i Madaya. Hjelpearbeidere fra FN og Den arabiske Røde Halvmåne har klart å evakuere 10 personer, ifølge en rapport som The Guardian siterer.

Men flere, blant annet svært underernærte barn, har fremdeles et prekært behov for umiddelbar medisinsk behandling, skriver avisa.

FN-utsendinger i Syria sier at FN har bedt landets regjering om tillatelse til å fly ytterligere 400 mennesker ut av byen så snart som mulig.

- De trenger akutt medisinsk evakuering i natt, og det bes om tillatelse fra Syrias regjering til å hente disse menneskene ut, sier New Zealands FN-ambassadør Gerard van Bohemen til nyhetsbyrået AFP.

- Landminer FN-medarbeidere som var inne i Madaya forrige uke, har fått høre at det er plassert landminer rundt byen, skriver Guardian. Disse har ligget der siden september i fjor, og flere innbyggere har blitt skadet av dem i forsøk på å skaffe mat.

Den over fire år lange borgerkrigen i Syria har kostet hundre tusener av mennesker livet, og drevet millioner på flukt. Konflikten står mellom president Assads regime og et stort antall opprørsgrupper med Den islamske staten (IS) i front.

BEHOV FOR MER HJELP: Fere, blant annet svært underernærte barn, har fremdeles et prekært behov for umiddelbar medisinsk behandling i Madaya, ifølge hjelpearbeidere The Guardian har vært i kontakt med. Dette bildet skal ha blitt tatt den 14. januar i år.  Foto:  AFP/UNICEF/SCANPIX
BEHOV FOR MER HJELP: Fere, blant annet svært underernærte barn, har fremdeles et prekært behov for umiddelbar medisinsk behandling i Madaya, ifølge hjelpearbeidere The Guardian har vært i kontakt med. Dette bildet skal ha blitt tatt den 14. januar i år. Foto: AFP/UNICEF/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media