Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem IS-terrorister fratatt statsborgerskapet i Australia

Tre menn og to damer har mistet status som australske borgere, etter at de reiste til Midtøsten for å tilslutte seg Den islamske staten.

TERRORKONFERANSE: Innenriksminister Peter Dutton snakker her på en terrorkonferanse i Sidney i mars. Foto: Rick Rycroft / AFP / NTB Scanpix
TERRORKONFERANSE: Innenriksminister Peter Dutton snakker her på en terrorkonferanse i Sidney i mars. Foto: Rick Rycroft / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innenriksminister Peter Dutton uttalte torsdag at de fem ikke får komme tilbake til Australia. Det skriver avisa The Australian.

Dutton har sagt at de fem personene har vært involvert i terrorrelaterte aktiviteter.

- De fortjener ikke å være australske borgere, og etter vår mening utgjør de en stor trussel hvis de returnerer til Australia. Derfor vil vi håndtere personene så langt fra våre kystgrenser som mulig, sa Dutton til ABC radio.

SIVILE FLYKER: En stor grippe sivile flyktet fredag fra IS-kontrollerte områder i den syriske byen Raqqa. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Dobbelt statsborgerskap

De fem personene har alle dobbelt statsborgerskap, og mister derfor retten til å være australske borgere.

I Australsk lov står det nemlig at ved å handle imot Australias interesser, slik som å involvere seg i terrorisme, mister man automatisk statsborgerskapet dersom man har dobbelt statsborgerskap.

Dette har bare skjedd en gang før i landet. I 2015 ble IS-kriger Khaled Sharrouf fratatt sitt australske statsborgerskap, og bare måneder seinere ble det rapportert at han var drept i et USA-ledet bombeangrep i Syria.

Dette skjedde etter at den konservative regjeringen gjorde lovendringer i 2015, skriver NTB.

Varsler flere inndragelser

Ifølge australske myndigheter har 230 australiere reist for å slåss for IS, og 90 av dem er bekreftet omkommet.

Dutton slo fast at han antok at enda flere statsborgerskap ville bli inndratt fra utenlandske fremmedkrigere. Han sier også at førsteprioriteten er og vil alltid være, sikkerheten til alle australiere.

- Dette er en viktig del av Australias svar på internasjonal voldelig ekstremisme og terrorisme, sa innenriksministeren.

Regjeringen anslår at omtrent 100 australske fremmedkrigere fremdeles befinner seg i Irak og Syria, selv om antallet stadig blir lavere fordi mange er blitt drept.

Identiteten til de fem er ikke kjent, men ifølge ABC radio er de i 20- og 30-åra. De skal ha reist til Syria og Irak.