Fem kandidater kan få mer enn ti prosent

Fransk valg i særklasse.

PÅ VALG: Slik blir kandidatene framstilt av en maskefabrikant i Frankrie. Fra venstre: Francois Bayrou, Nicolas Sarkozy, Jean-Luc Melenchon, Francois Hollande og Marine Le Pen. Foto: AFP/FRANK PERRY
PÅ VALG: Slik blir kandidatene framstilt av en maskefabrikant i Frankrie. Fra venstre: Francois Bayrou, Nicolas Sarkozy, Jean-Luc Melenchon, Francois Hollande og Marine Le Pen. Foto: AFP/FRANK PERRYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går mot et historisk enestående president-valg i Frankrike, hvor hele fem kandidater kan få mer enn 10 prosent av stemmene i første omgang søndag.

I andre valgomgang 6. mai går det mot et nederlag for den hyperaktive, konservative presidenten Nicolas Sarkozy mot «den kjedelige» sosialisten François Hollande.

I første valgomgang ligger det an til dødt løp mellom Sarkozy og Hollande med 27 prosent av stemmene til hver, ifølge siste meningsmåling i avisa Le Monde. Men for første gang i historien til V. Republikken kan hele fem kandidater få mer enn 10 prosent i første valgomgang. På ytre venstre får Jean-Luc Mélenchon fra Venstrefronten oppsiktsvekkende 14,5 prosent. Marine Le Pen fra Nasjonal Front på ytre høyre får 15,5 prosent oppslutning. François Bayrou fra mellompartiet MoDem ligger an til 10 prosent.

Derimot har valgkampen til Eva Joly fra Europa Økologi/De Grønne har vært en flopp. Fra en drøm om å regjere sammen med sosialisten Hollande ligger hun an til 2,5 prosent av stemmene.

Desperat Sarkozy
Derfor, når Sarkozy og Hollande etter alle solemerker går videre til andre valgomgang 6. mai, er det velgerne til de andre kandidatene fra første valgomgang som vil avgjøre. Da ligger det an til et sviende nederlag for president Sarkozy. Han vil tape med 44 prosent mot Hollande med 56 prosent av stemmene, ifølge Le Mondes måling. Sarkozy har ligget godt bak Hollande på alle målinger i mer enn et år.

I innspurten av valgkampen har president Sarkozy virket nærmest desperat for å bli gjenvalgt. Han, som alltid har framstilt seg med «et hjerte som brenner for Europa», lover å ikke betale mer til EU. Han har truet med å gå ut av Schengen-samarbeidet og stanse innvandring, for å tekkes de innvandrer-fiendtlige velgerne til Marine Le Pen i Nasjonal Front. Han, som alltid roste forbundskansler Angela Merkel og Tyskland, har skjøvet «kjære Angela» på armlengdes avstand.

Luta lei
Men man bør ikke undervurdere Sarkozy og hans kraftige valgkamp-maskin i partiet Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP). Han slo i 2007 ut Segolène Royal fra Sosialistpartiet, den daværende samboeren til Hollande, etter en formidabel valgkamp. Også dengang stjal han velgerne fra ytre høyre. Han lovte «å spyle vekk avskummet» fra innvandrer-bydelene etter opptøyene rundt Paris. Og han «anbefalte» muslimer «å slutte å slakte sauer i stua».

Men nå synes franske velgere å være luta lei av presidenten. Det konservative borgerskapet mener han mangler kultur og er vulgær, mens vanlige folk er lei av løfter som ikke holdes, ifølge tidligere redaktør i Le Monde, Edwy Plenel. I 2007 lovte han «mer lønn for mer arbeid». Men det endte med «mindre arbeid for mindre lønn», ifølge vitsemakerne. Økonomien går ned, arbeidsplassene har forvunnet. Han som lovte å overhale hele det franske samfunnet har knapt fått til noe.

Hviler aldri
«Sarko», som han kalles, har vært i rampelyset - alltid og overalt. Vi kalte ham engang «En blotter på Champs Elysées». For første gang har Elysée-palasset opplevd en president som har gjenforent seg med kona, skilt seg, giftet seg og fått et barn, alt i rampelyset og foran kamera.

I utenrikspolitikken og i EU elsker han kriser og rollen som frelser og verdens leder. Men krisene har som oftest straks vist seg å ikke være løst. Presidenten har videre behandlet sine statsråder som statssekretærer og blandet seg inn i alle spørsmål. Derfor kan han ikke la statsrådene ta støyten. Mer enn 60 prosent av franske velgere har ikke tillit til sin aldri hvilende president.

Partipamp
Mot dette står François Hollande, en «grå partipamp», som aldri har vært statsråd, men som mangeårig leder i Sosialistpartiet ledet en valgkamp for sin daværende samboer og mor til sine fire barn, Segolène Røyal, til nederlag. Han har lovt å legge 75 prosent skatt på de rike. Og han har lovt å omforhandle EU-traktaten om budsjett-disiplin for å få inn et punkt om å skape økonomisk vekst. Begge deler synes ganske dødfødte.

Hollande er fanebæreren for det lenge splittede Sosialistpartiet. Royal tapte forrige gang. Den arrogante levemannen Dominique Strauss-Kahn, som ledet alle meningsmålinger, stupte i grøfta på grunn av uforstandig kjønnsliv. Martine Aubry, orføreren i Lille, måtte gi seg. Hollande, en vara fra benken, var partiets beste håp. Og han leder. Så lei er de franske velgerne av Sarkozy.

Folkelig jubel
To andre skaper ekte folkelig jubel. Jean-Luc Mélenchon fra Venstrefronten har virkelig gjort en oppsiktsvekkende valgkamp og ligger an til 14,5 prosent oppslutning. Han uttrykker raseriet mot krisa og kapitalismen, snakker om Hugo Chávez, Evo Morales og Pariserkommunen og lover 20 prosent høyere minstelønn og ingen lønn høyere enn 360 000 euro (2,8 millioner kroner).

På ytre høyre står Marine Le Pen, som arvet Nasjonal Front fra faren, Jean-Marie, med sitt budskap mot innvandrere og EU. Hun hadde store vansker med å samle inn de 500 underskriftene fra folkevalgte i hele landet som kreves for å stille opp i et president-valg. Men i hennes velgerskare er hun dronning og ligger an til 15,5 prosent.

Avgjør
François Bayrou fra mellompartiet MoDem fikk helt oppsiktsvekkende nesten hver femte stemme i 2007, men ligger nå an til 10 prosent. Han har tatt et kraftig oppgjør med Sarkozy i skrift og tale.

Det er velgerne til Le Pen, Mélenchon og Bayrou som kommer til å avgjøre andre valgomgang.