Fem kvinner døde av fugleinfluensaen

Nå har over 100 personer mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sju pasienter i Aserbajdsjan testet positivt for den farlige versjonen av fugleinfluensa, H5N1. Nå har fem av disse omkommet, melder Verdens helseorganisasjon (WHO). Tilstanden for en 15 år gammel jente er fremdeles kritisk, mens en annen pasient har frisknet til.

De nye dødsfallene bringer det totale antallet døde opp i 103 mennesker. Siden 2003 har det blitt registrert 184 mennesklige smittetilfeller.

Det er usikkert hvordan de elleve aserbajdsjanerene ble smittet, men WHO mistenker at smittekilden kan ha vært fjær fra døde svaner.

- Flesteparten av de smittede har vært jenter mellom 15 og 20 år. I dette samfunnet er det som regel eldre jenter som har som oppgave å ribbe fuglene, sier en talsperson for WHO ifølge AP.

Fire av de omkomne kom fra samme område og var enten i familie eller nære venner. WHO har imidlertid ingen grunn til å tro at det skal ha forekommet smitte mellom mennesker.

HELSEARBEIDERE SKUFFER OPP DØDE FUGLER VED DET KASPISKE HAV: Storparten av de smittede aserbajdsjanerne bodde i nærheten. FOTO: Scanpix
HELSEARBEIDERE SKUFFER OPP DØDE FUGLER VED DET KASPISKE HAV: Storparten av de smittede aserbajdsjanerne bodde i nærheten. FOTO: Scanpix Vis mer