EN FRI MANN: Thomas Haynesworth ble i 1984 pekt ut av en kvinne på et marked, som mente han hadde voldtatt henne. Senere pekte fire andre kvinner ut Haynesworth som gjerningsmann, selv om han hevdet sin uskyld. Etter å ha sittet 27 år i fengsel er han nå en fri mann. Ved gjenopptagelse av saken har man trolig funnet rett gjerningsmann. Foto; AP Photo/Steve Helber
EN FRI MANN: Thomas Haynesworth ble i 1984 pekt ut av en kvinne på et marked, som mente han hadde voldtatt henne. Senere pekte fire andre kvinner ut Haynesworth som gjerningsmann, selv om han hevdet sin uskyld. Etter å ha sittet 27 år i fengsel er han nå en fri mann. Ved gjenopptagelse av saken har man trolig funnet rett gjerningsmann. Foto; AP Photo/Steve HelberVis mer

Fem kvinner mente Thomas (46) hadde voldtatt dem - 27 år etter er han fri

Ble denne uka frifunnet. DNA-bevis viser at kvinnene pekte ut feil gjerningsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En februardag i 1984 gikk Thomas Haynesworth, som den gang var 18 år, på et marked i Richmond-nabolaget i Virginia, for å handle søtpoteter og brød til middag. En kvinne, som hadde blitt voldtatt et par dager i forveien, mente å kjenne han igjen og fortalte en politimann at Haynesworth var hennes voldtektsmann.  

Han ble så tiltalt for å ha voldtatt fem kvinner, og idømt 74 år i fengsel for tre av ugjerningene.  

Etter å ha sittet 27 år i fengsel ble han tirsdag denne uka frikjent av en domstol i Virginia.

De renvasker ham fullstendig.   

Nye DNA-bevis peker mot en serievoldtektsmann, en mann som lignet på Haynesworth og som bodde i samme nabolag.

 - Jeg er så glad. Det eneste en ønsker seg er at ens navnet skal bli renvasket. Du vil vise at de gjorde feil, sier 46-åringen. 

Gjenkjent på gata
Da Haynesworth ble pekt ut som voldtektsmann fortalte politiet han at de måtte ha feil mann.  

Men etter at han var arrestert, ble han pekt ut av fire andre kvinner som var overbevist om at han hadde voldtatt dem.  

Haynesworth ble dømt for tre av voldtektene, frikjent for en, og den siste anklagen ble trukket.  

Årene i fengsel har preget Haynesworth. Til tross for et liv bak murene har han klart å fullføre grunnskole, han har også studert mekanikk, sveising, og muring.  


Vendepunktet Han har hele tiden kjempet for sin uskyld. Da han sto overfor en prøveløslatelse, ba han ikke om unnskyldning slik han ble rådet. Ville han ha bedt om unnskyldning for ugjerningene kunne han trolig ha sluppet ut av fengsel tidligere.  

Haynesworth ga ikke opp - han skrev brev til lokalavisen, 60 Minutes og jusstudenter.  

Et vendepunkt kom i 2005 da fem menn som var dømt for gjerninger de ikke hadde begått, ble frifunnet. Det ble beordret en gjennomgang av tusenvis av saker med DNA-bevis.

Haynesworths sak var en av disse.  

Med ny teknologi som ikke var tilgjengelig på 80-tallet, testet myndighetene sæd som var hentet inn under etterforskningen av voldtektene i januar 1984.

RETT GJERNINGSMANN: Dette bildet er tatt av politiet i Virginia i 1985, og viser Leon Davis, som kalte seg for Black Ninja. Nye DNA-bevis viser at det er han som sto bak voldtektene Haynesworth ble dømt for. Han soner nå en livstidsdom for en rekke andre lovbrudd. Foto: Attorney General of Virginia
RETT GJERNINGSMANN: Dette bildet er tatt av politiet i Virginia i 1985, og viser Leon Davis, som kalte seg for Black Ninja. Nye DNA-bevis viser at det er han som sto bak voldtektene Haynesworth ble dømt for. Han soner nå en livstidsdom for en rekke andre lovbrudd. Foto: Attorney General of Virginia Vis mer

Resultatet viste at DNAet i to av sakene ikke matchet Haynesworth, men en annen dømt voldtektsmann, Leon Davis, som gikk under kallenavnet «Black Ninja».    

En av kvinnene som anklaget Haynesworth for voldtekt, sier hun nå har blitt overbevist om at hun tok feil. Hun sier hun er glad for at Haynesworth nå er frikjent:  

- Det har tatt lang tid før dette kom for en dag. Han er en utrolig sterk person, og jeg ønsker han alt godt, sier hun ifølge Washington Post.   

Dissens om frifinnelsen Det er New York-baserte The Innocence Project som siden har kjempet for 46-åringens renvaskelse.  

De fikk testet DNA i en annen sak hvor 46-åringen også var mistenkt. Her ble han også frifunnet, og DNA-beviset pekte igjen mot Davis - som allerede soner en livstidsdom for ulike forbrytelser.  

Haynesworths advokater var overbevist om at Davis, som bodde i samme nabolag og som lignet på Haynesworth, var gjerningsmannen i alle voldtektene. Alle voldtektene foregikk i samme område, og gjerningsmannen hadde samme modus.

Men i to av sakene forelå det ikke noe genetisk materiale som kunne understøtte dette.  

Likevel godtok påtalemyndighetene i Virginia å se nærmere på saken.

Haynesworth besto to løgndetektortester, og etter en måneds etterforskning, hvor Haynesworth og ble avhørt på ny, var påtalemyndighetene overbevist om at kvinnene hadde identifisert feil mann.  

Dette til tross, det var ikke gitt at Haynesworth skulle bli frikjent.   Ankedomstolene i Virginia har bare en gang tidligere frikjent en dømt person i en sak hvor det ikke foreligger DNA-bevis som reinvasker den dømte. 180 saker har blitt avvist  

Fire av ti dommere i staten var i mot å gjenoppta saken hans. 

 - Ofre har ikke trukket tilbake sin forklaring, ingen har tilstått, og det er ingen direkte bevis for at Haynesworth ikke begikk disse forbrytelsene, skriver dommerne Larry G. Elder og William G. Petty i sin dissens til gjenopptagelsen.  

- Det er mye vanskeligere å få uskyldig dømte frifunnet når du ikke har så klare beviser som DNA. Det har tatt oss ni måneder, to turer til ankedomstolen, og seks dommere måtte til for å sikre det som var klart for alle, sier Peter Neufeld i Innocence Project.

Nye toner i Virginia   Washington Post skriver at denne saken viser hvor langt Virginia har kommet hva gjelder å la straffedømte få prøve saken sin på nytt.

TOK FEIL:Fem kvinner pekte ut Thomas Haynesworth som voldtektsmann. Nå viser det seg at de tok feil av han og Leon Davis, bildet over. Foto: Attorney General of Virginia
TOK FEIL:Fem kvinner pekte ut Thomas Haynesworth som voldtektsmann. Nå viser det seg at de tok feil av han og Leon Davis, bildet over. Foto: Attorney General of Virginia Vis mer

Historisk sett har ikke innsatte fått lov til å komme med nye bevis hvis det har gått mer enn tre uker siden dommen falt.

Men siden mer DNA-testing har ført til gjenopptagelse av saker i hele USA, har lovgiverne i Virginia måtte åpne opp for at domstolene må revurdere skyldspørsmål basert på bevis som DNA, men også andre typer bevis som nye vitnesbyrd, fingeravtrykk, eller ballistikk. 

Fjernes fra sexforbryter registeret Da Haynesworth var en fri mann fortalte han at hans tre søstre nå planla en stor velkomstmiddag til ham. 

 - Dette er en velsignelse. Det er mange folk i kulissene som har trodd på meg. I 27 år har de aldri gitt opp. Jeg presset på. Jeg ga aldri opp håpet, sa Haynesworth da han endelig var en fri mann.  

- Jeg er veldig glad. Endelig kan jeg og min familie legge dette bak oss, og jeg kan fortsette med livet mitt. Endelig kan jeg stemme, la han til.  

Haynesworth ble riktignok løslatt på prøve i mars, men da var han ikke en fri mann.

Nå som han endelig er frikjent fjerner amerikanske myndigheter bildet hans fra Virginias sexforbryterregister. Han kan for første gang bruke internett, og gå på date uten overvåkning av en politimann.  

RØRT: Advokat i Virginia Ken Cuccinelli, var helt på gråten da det ble klart at Thomas Hanesworth (t.v) frifinnes. En lang kamp i rettsystemet gjorde at saken ble gjenopptatt. Foto: AP Photo/Steve Helber
RØRT: Advokat i Virginia Ken Cuccinelli, var helt på gråten da det ble klart at Thomas Hanesworth (t.v) frifinnes. En lang kamp i rettsystemet gjorde at saken ble gjenopptatt. Foto: AP Photo/Steve Helber Vis mer