Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem land kutter alle diplomatiske bånd med Qatar. Begrunnes med terrorfrykt

Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt, De forente arabiske emirater og Jemen gjorde det mandag klart at landene kutter de diplomatiske båndene og stenger grensen til Qatar.

VENNER: USAs president Donald Trump lovet et smidigere forhold til Bahrain da han møtte landets konge&nbsp;<span style="background-color: inherit;">Hamad bin Isa al-Khalifa 21. mai. Kong al-Khalifa kan ikke love det samme overfor nabolandet Qatar. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo</span>
VENNER: USAs president Donald Trump lovet et smidigere forhold til Bahrain da han møtte landets konge Hamad bin Isa al-Khalifa 21. mai. Kong al-Khalifa kan ikke love det samme overfor nabolandet Qatar. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire land, Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt og De forente arabiske emirater, offentliggjorde natt til mandag norsk tid at de kutter alle diplomatiske bånd til nabolandet Qatar, melder Bahrain News Agency - gjengitt av al-Arabia. Mandag morgen bekrefter også Jemen at de kutter båndene til Qatar.

Landene begrunner bruddet med økende ustabilitet i regionen, og viser spesielt til frykt for terror.

FRYKT FOR TERROR: Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt og De forente arabiske emirater gjorde det mandag klart at landene kutter de diplomatiske båndene og stenger grensen til Qatar. Video CNN Vis mer

Samtidig innstiller selskapene Etihad Airways, Emirates og Flydubai alle sine flyginger til Qatar fra tirsdag morgen av, skriver Reuters. Qatar Airways - et av de største flyselskapene i regionen - innstiller på sin side alle fly til Saudi-Arabia.

Meldingen fra det Abu Dhabi-baserte flyselskapet kommer i kjølvannet av den diplomatiske krisen.

- Terrorisme og ekstremisme

Myndighetene i Saudi-Arabia, som er det eneste landet som deler landgrense med Qatar, begrunner bruddet med at landet er nødt til å «beskytte sin nasjonale sikkerhet mot farene knyttet til terrorisme og ekstremisme», melder det saudiarabiske nyhetsbyrået SPA - ifølge The Guardian.

Qatar reagerer sterkt på tiltakene fra nabostatene og kaller dem grunnløse.

- Tiltakene er grunnløse og basert på påstander som ikke har rot i virkeligheten, heter det i en uttalelse fra Qatars utenriksdepartement ifølge Al Jazeera.

De hevder videre at tiltakene er et brudd på landets suverenitet og at de ikke vil ha noen effekt på livene til innbyggere og borgere av Qatar.

TALER: President Donald Trump talte til lederne av mer enn 50 muslimske land i Riyadh søndag ettermiddag. Video: CNN Vis mer

I uttalelsen fra Bahrain heter det at myndighetene har besluttet å kutte alle bånd som følge av at «Qatar fortsetter å destabilisere sikkerheten og stabiliteten i Bahrain mens de blander seg inn i våre anliggender».

Myndighetene hevder i uttalelsen at «Qatar støtter terroraktiviteter og finansieringsgrupper tilknyttet Iran», og skriver videre at dette skal være bakgrunnen for at kongedømmet nå velger å bryte kontakten med nabolandet.

Bahrain skriver at statsborgere fra Qatar nå har 14 dager på seg til å forlate Bahrain, mens diplomater må forlate landet innen 48 timer.

Stenger grenser

Samtidig har de fire landene stengt alle grenser, både land, luftrom og maritime grenser, mot Qatar.

- Vi oppfordrer alle broderlige land og bedrifter til å gjøre det samme, skriver myndighetene i Saudi-Arabia i en uttalelse, ifølge The Guardian.

FREDSMEDALJE: Trump ble lørdag beæret med Saudi-Arabias høyeste utmerkelse, æresmedaljen Abdulaziz al-Saud. Video: CNN Vis mer

En saudiledet koalisjon som i mer enn to år har kjempet mot opprørere som støttes av Iran i Jemen, kunngjorde at Qatar ikke lenger en velkommen i koalisjonen.

I en uttalelse beskylder de landet for å støtte terrororganisasjoner i Jemen. Qatar har bidratt med kampfly i koalisjonen som har deltatt i luftangrep mot Huthi-opprørerne i Jemen, skriver NTB.

Jemens internasjonalt anerkjente regjering uttaler følgende om tiltaket.

- Qatars praksiser for å håndtere houthi-militsen og deres støtte til ekstremistgrupper ble klare for oss, heter det i en uttalelse fra regjeringen ifølge Reuters.

Skylder på hacking

Myndighetene i Qatar hevdet etter president Donald Trumps besøk i regionen at statlige medier hadde blitt hacket. Det førte til at landets emir -Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani - ble tillagt falske og kontroversielle uttalelser publisert på nettstedet til Qatar News Agency i forrige måned.

I uttalelsene stiller han spørsmål ved amerikansk fiendtlighet mot Iran, og snakker om «spenninger» mellom Doha og Washington, kommenterer Hamas og spekulerer på om Trump kanskje ikke forblir ved makten særlig lenge, ifølge NTB.

FØRSTE TUR: Donald Trump har landet i Saudi-Arabia på sin første utenlandsreise som USAs president. Video: CNN Vis mer

Under Trumps besøk i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh - det første utenlandske besøket i hans presidentskap - signerte partene en avtale de kalte strategisk for å styrke båndene innen forsvar, økonomi og på andre områder.

Saudi-Arabia har sluttet seg til Trumps tøffere holdning mot landets rival Iran, som Riyadh brøt de diplomatiske forbindelsene med i januar i fjor.

Hele Norges coronakart