Omskjæring av guttebarn

Fem måneder gammel baby død etter omskjæring

Foreldrene er siktet for uaktsomt drap.

DØD: En fem måneder gammel gutt døde natt til lørdag, etter en mislykket omskjæring i familiens hjem. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
DØD: En fem måneder gammel gutt døde natt til lørdag, etter en mislykket omskjæring i familiens hjem. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den fem måneder gamle gutten ble sendt til sykehuset i den italienske byen Bologna, etter at foreldrene valgte å omskjære ham i sitt eget hjem fredag kveld. Det melder nyhetsbyrået Associated Press.

Guttens tilstand var kritisk, og natt til lørdag døde han av hjertestans og blødninger. Foreldrene er nå siktet for uaktsomt drap, og lokale myndigheter har startet en etterforskning av hendelsen.

Dødsfallet skjer kort tid etter at en to år gammel gutt døde av alvorlig blodtap i desember, etter en omskjæring på et flyktningmottak i en forstad til den italienske hovedstaden.

En tredjedel utføres ulovlig

Blant den romersk-katolske majoriteten av befolkningen i Italia er omskjæring et uvanlig inngrep. Mange muslimske innbyggere omskjæres imidlertid av kulturelle og religiøse grunner.

Ifølge BBC gjennomføres det hvert år om lag 5000 omskjæringer i landet, men mer enn en tredjedel av disse gjennomføres ulovlig av ikke-sertifisert helsepersonell.

Inngrepet er nemlig ikke tilgjengelig i det offentlige helsevesenet, og på en privatklinikk kan det koste fra 2000 til 4000 euro, eller mellom 20 000 og 40 000 kroner.

Foad Aodi, grunnlegger at forbundet for utenlandske leger i Italia (AMSI) har i lys av dødsfallet bedt helsemyndighetene om å blant annet senke prisene og gjøre det enklere å få gjennomført omskjæring av sertifisert helsepersonell for å hindre ulovlige omskjæringer.

Omstridt praksis

Omskjæring er en omdiskutert praksis, også her hjemme i Norge. En lov som trådte i kraft i 2015 pålegger helseforetakene å tilby omskjæring av gutter, men leger kan reservere seg mot å utføre inngrepet.

Helse- og omsorgsdepartementet anslo i 2014 at rundt 2000 gutter blir omskåret i Norge hvert år. Dette er vanlig blant jøder og muslimer.

Rådet for legeetikk mener at omskjæring av guttebarn ikke er i tråd med viktige legeetiske prinsipper. Ifølge deres «Etiske regler for leger» skal leger verne menneskets helse, helbrede, lindre og trøste.

- For det første har inngrepet ingen medisinsk nytteverdi, og det innebærer at man tar vekk en legemsdel på et friskt menneske. Det andre store problemet er at dette gjøres på et lite barn som ikke kan gi sitt samtykke, sa leder Svein Aarseth i en kommentar til Dagsavisen i 2015.

Vil ha forbud

Under Frps landsmøte i 2017 gikk partiet inn for å forby rituell omskjæring av guttebarn. I fjor fulgte SV etter, da landsstyret vedtok at de skulle gå inn for 15 års aldersgrense.

Tidligere barneombud Anne Lindboe støttet forslagene, og sa i en kommentar til NRK i fjor at hun håper på et forbud i Norge på sikt av flere grunner:

- Det ene er at de medisinske fagmiljøene i Norge har gått ut og vært veldig tydelige på at omskjæring av små guttebabyer er smertefullt. Det er forbundet med en viss grad av komplikasjoner og det er ingen medisinsk begrunnelse for å gjøre det.

Dagbladet har i flere omganger vært mot et eventuelt forbud på lederplass. Det begrunnes blant annet med at inngrepet har relativt lav risiko, og at det derfor ikke kan reduseres til et reint medisinsk spørsmål. Det handler om en religiøs og kulturell praksis, som har røtter flere tusen år tilbake i tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer