Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem måneder gammel og 2,4 kilo tung klarte ikke Udai mer. Hans historie er ikke unik

For ett år siden eskalerte konflikten i Jemen kraftig. Nå lider landet.

SULTET: Fem måneder gamle Udai Faisal led av ekstrem underernæring før kroppen hans ikke klarte mer og gutten døde torsdag 24. mars. Dette bildet er tatt 22. mars - to dager før. Da mente legene situasjonen for gutten var håpløst. Foto: AP Photo/Maad al-Zikry/NTB Scanpix
SULTET: Fem måneder gamle Udai Faisal led av ekstrem underernæring før kroppen hans ikke klarte mer og gutten døde torsdag 24. mars. Dette bildet er tatt 22. mars - to dager før. Da mente legene situasjonen for gutten var håpløst. Foto: AP Photo/Maad al-Zikry/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For ett år siden, 26. mars i fjor, eskalerte den voldsomme konflikten i Jemen til en blodig og voldsom krig.

Saudi-Arabia leder en koalisjon av land som kriger mot Houti-gruppa i Jemen, som har kontroll over hovedstaden og en rekke andre byer.

En borgerkrig herjer på bakken, og luftangrepene fra blant annet USA og Saudi-Arabia har ført til store lidelser for befolkningen.

Mer enn 6200 mennesker har mistet livet siden den saudiledede koalisjonen startet bombingen - over halvparten av dem skal være sivile.

Én av gruppene som lider aller mest er barn.

Sult I dag kom UNICEF med rapporten «Fragile to Failed?».

Den viser at seks barn i Jemen drept eller skadd hver eneste dag det siste året. UNICEF har verifisert mer enn 1560 alvorlige overgrep mot barn i Jemen. Ifølge rapporten er over 900 barn drept og 1300 såret bare det siste året.

TRAGISK: Sult har vært en av de verste konsekvensene av borgerkrigen i fattige Jemen. Her vanner Udai Faisals far, Faisal Ahmed, graven til sønnen som ikke fikk mer enn fem måneder på denne jorda. Sønnen ligger begravet sør for hovedstaden Saana. Foto: AP Photo/Hani Mohammed/NTB Scanpix
TRAGISK: Sult har vært en av de verste konsekvensene av borgerkrigen i fattige Jemen. Her vanner Udai Faisals far, Faisal Ahmed, graven til sønnen som ikke fikk mer enn fem måneder på denne jorda. Sønnen ligger begravet sør for hovedstaden Saana. Foto: AP Photo/Hani Mohammed/NTB Scanpix Vis mer

Jemen er et av verdens fattigste land, og UNICEF anslår at nesten 10 000 barn under fem år er døde som et resultat av et ikke-fungerende helsevesen. Dette innebærer mangel på vaksiner, og at sykdommer som diare og lungebetennelse blir ikke behandlet.

Disse kommer i tillegg til de nesten 40 000 barna som hvert år dør før de fyller fem år.

Samtidig lider 320 000 barn lider av underernæring og sult. Den så langt største og mest tragiske konsekvensen av den humanitære katastrofen som er i ferd med å vokse seg enda større.

Ett av ofrene for den tragiske krigen er fem måneder gamle Udai Faisal.

Født i krig Udai ble født i krig. Saudiske fly bombet landsbyen hans. Udai, hans mor, far og hans ni andre søsken levde på farens soldatpermisjon, skriver Associated Press.

Før krigen importerte landet allerede 90 prosent av maten, med krigen steg prisene, og tilgangen ble mindre.

Mora klarte ikke å amme mer enn 20 dager, trolig på grunn av egen underernæring. Familien levde vanligvis på yoghurt og brød. De forsøkte å få i barnet morsmelkerstatning, som både var dyrt og utilgjengelig. Når de ikke fikk tak i dette, levde spedbarnet på sukker og vann.

HADDE IKKE RÅD: Mangelen på mat og medisiner er betydelig i Jemen. Det ble også avgjørende for lille Udai. Her våker mora Intissar over den lille gutten bare to dager før han døde. Hun klarte ikke å amme ham mer enn 20 dager, trolig på grunn av at hun selv var underernært. Medisinene og tilskuddene gutten trengte var enten utilgjengelige eller for dyre. Foto: AP Photo/Maad al-Zikry/NTB scanpix
HADDE IKKE RÅD: Mangelen på mat og medisiner er betydelig i Jemen. Det ble også avgjørende for lille Udai. Her våker mora Intissar over den lille gutten bare to dager før han døde. Hun klarte ikke å amme ham mer enn 20 dager, trolig på grunn av at hun selv var underernært. Medisinene og tilskuddene gutten trengte var enten utilgjengelige eller for dyre. Foto: AP Photo/Maad al-Zikry/NTB scanpix Vis mer

Til slutt utviklet den lille gutten diaré. Klinikkene kunne ikke behandle gutten, fordi de manglet medisin eller familien ikke hadde råd til det.

Til slutt ble den lille gutten lagt inn på akuttavdelingen ved Al-Sabeen-sykehuset 20. mars i år.

- Han gråt ikke Gutten ble foret med en sonde og fikk antibiotika. Underernæringen kombinert med en lungeinfeksjonen og diaré førte til at gutten var for dehydrert til å gråte. Legene mente situasjonen var håpløs for gutten.

Den skjelettaktige kroppen brøt til slutt sammen. Gutten kastet opp gul væske fra munnen og nesa før han til slutt sluttet å puste.

Torsdag 24. mars, på skjærtorsdag, klarte ikke den lille kroppen mer.

Da han var rundt fem måneder gammel, veide han 2,4 kilo.

- Han gråt ikke, og det var ingen tårer. Bare stivhet. Jeg gråt før jeg svimte av, sier mora Intissar Hezzam til AP.

Betaler en høy pris Dessverre er ikke Udai Faisals historie unik. Barn i landet mister sin rett til å vokse opp og få utdanning. Barn blir drept på skolen, eller på veien fra eller til dit.

Ifølge UNICEFs rapport er det på et år registrert 848 nye barnesoldater det siste året - barn helt ned i ti år er aktivt, bevæpnede soldater.

Samtidig lider landet under en sviktende infrastruktur og knapphet på medisiner og mat.

- Barna er de som betaler den høyeste prisen for den voldelige konflikten i Jemen. I dag er ikke barna i Jemen trygge noen steder. Selv det å leke eller sove er farlig, sier UNICEFs representant i Jemen, Julien Harneis.

Saudi-kritikk FN kunngjorde forrige uke at det skal innledes våpenhvile i Jemen 10. april, ei uke før fredssamtaler er planlagt å starte 18. april.

På lørdag, årsdagen for de første angrepene i fjor, gikk tusenvis av jemenitter i protesttog mot den saudiledede bombingen. Samtidig som protestene i Jemen er store, har også den saudiledede koalisjonen fått massiv kritikk av FN.

FNs høykommissær for menneskerettigheter anklager den saudiledede militærkoalisjonen for å ha drept dobbelt så mange sivile i Jemen «som alle andre stridende grupper til sammen», skriver NTB.

-  Disse hendelsene fortsetter å inntreffe med en uakseptabel regelmessighet. Dessuten har vi ikke sett noen forbedringer, tross gjentatte løfter om dette, sa høykommissær Zeid Ra'ad Al Hussein til Reuters for halvannen uke siden.

Dagbladet har tidligere skrevet Norge selger militært utstyr for 56 millioner kroner til Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait. Disse landene deltar i den Saudi-Arabia-ledete koalisjonen, som siden mars 2015 har bombet Jemen, for å bli kvitt Houthi-regimet i Sanaa.

BOMBET: Barn er en av de mest utsatte gruppene for borgerkrigen i Jemen. Unicef har bekreftet 51 angrep på skoler i Jemen på et år, og over 900 barn er drept i krigen. Foto: AP Photo/Hani Mohammed/NTB scanpix
BOMBET: Barn er en av de mest utsatte gruppene for borgerkrigen i Jemen. Unicef har bekreftet 51 angrep på skoler i Jemen på et år, og over 900 barn er drept i krigen. Foto: AP Photo/Hani Mohammed/NTB scanpix Vis mer

Røde Kors, Redd Barna og Amnesty frykter at norsk ammunisjon eller militært utstyr kan være brukt i Jemen.

STØTTE: Lørdag demonstrente tusenvis i gatene i Sana. Disse støtter tidligee president Ali Abdullah Saleh, som nå støtter Houthi-opprøreren. Konflikten i Jemen er komplisert, med mange forskjellige grupper og faktorer. Disse protesterer mot de saudi-ledede luftangrepene. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah/NTB scanpix
STØTTE: Lørdag demonstrente tusenvis i gatene i Sana. Disse støtter tidligee president Ali Abdullah Saleh, som nå støtter Houthi-opprøreren. Konflikten i Jemen er komplisert, med mange forskjellige grupper og faktorer. Disse protesterer mot de saudi-ledede luftangrepene. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah/NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart