Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem måneders taushet. Nå vil Belgia ha svar

Makaveli Lindén er i tillegg til drapssiktelsen i Norge mistenkt for drap i Belgia. Nå vil belgisk politi komme til Norge.

TILREGNELIGHET: Spørsmål knyttet til Makaveli Lindéns tilregnelighet er sentralt i det videre arbeidet for politiet. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ble svenske Makaveli Lindén fengslet i fire uker av Oslo tingrett. Han er siktet for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstua i Oslo 15. oktober i fjor.

Deretter var den svenske mannen på flukt fra politiet fram til han ble pågrepet i Frankrike 23. oktober. Der har han sittet varetektsfengslet i byfengselet i Dijon fram til han ankom Oslo natt til onsdag.

DRAPSOFFER: Johanna Jostameling (58). Foto: Privat
DRAPSOFFER: Johanna Jostameling (58). Foto: Privat Vis mer

Samme dag som Makaveli Lindén ble pågrepet av fransk spesialpoliti på togstasjonen i Dijon i Frankrike, ble 58 år gamle Johanna Jostameling funnet knivdrept i sin egen leilighet i sentrum av den belgiske byen Mechelen.

Belgisk politi mener hun hadde ligget død noen dager før hun ble funnet 24. oktober i fjor.

De har pekt ut den 20 år gamle svensken som hovedmistenkt i saken.

Ønsker avhør i Norge

Over fem måneder etter knivdrapet har imidlertid belgisk politi fortsatt ikke fått noen forklaring fra Lindén.

Mens norsk politi har fått gjennomføre ett rettslig avhør med en dommer til stede, og fått en erkjennelse fra 20-åringen, har belgisk politi måttet etterforske drapet uten Lindéns forklaring. Han har nemlig ikke ønsket å forklare seg om drapssaken i Belgia.

På tross av at hans status som mistenkt er uforandret, øyner nå belgiske myndigheter et håp om å få avhørt ham på nytt i Norge.

Dagbladet får bekreftet av kommunikasjonsrådgiver Kristof Aerts i det belgiske politiet at de vil be norsk politi om avhør av Lindén.

- Nå som han har kommet til Norge vil etterforskningslederen i Mechelen be om nytt avhør i forbindelse med drapssaken i Mechelen, sier han.

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo, har historie fra fosterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike 23. oktober, etter en storstilt jakt over store deler av Europa. Nå er... Vis mer

Politiadvokat Christian Hatlo sier at han ikke kan fortelle noe om oppdatert status i belgisk politis etterforskning, men lover samarbeid.

- Vi samarbeider med dem, og har gitt beskjed om at han er her. Det kan være lettere for belgisk politi å få avhørt ham her, sier Hatlo til Dagbladet.

- Vil gi bistand

De har selv bare fått ett avhør av den drapssiktede svensken. Der skal han ha kommet med en detaljert forklaring om hva som skjedde da Heikki Bjørklund Paltto ble drept i kollektivet sitt på Majorstua 15. oktober i fjor.

- Vi har lyst til å ta vårt avhør først, så kommer vi til å tilby bistand til belgisk politi og gi beskjed om at de kan komme hit, sier Hatlo.

Forsvarer Øystein Storrvik vil ikke kommentere etterforskningen av drapssaken i Belgia.

Utleveringen fra Frankrike har nå tatt over fem måneder, selv om det ble forespeilet at den ville gå langt raskere.

- Vi har ikke noe forklaring på hvorfor det har tatt såpass tid, sier Hatlo.

Både han og forsvarer Øystein Storrvik tror at Lindéns helsetilstand kan ha vært medvirkende til at utleveringen tok tid.

- Det er et land som har helt andre rutiner enn oss. Det har gått voldsomt tregt. Det er dumt, fordi han har hatt et ønske om å komme hit og forklare seg. I tillegg havnet han på sykehus, som nok har forsinket det, sier Storrvik.

KONFLIKT: Lindéns forsvarer Øystein Storrvik bekrefter overfor Dagbladet at klientens opphold i fransk fengsel var preget av konflikt med vaktene. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Havnet på sykehus

Lindén havnet på sykehus etter det som skal ha vært overmedisinering i fengselet. Han ankom Norge og Gardermoen på et fly rundt midnatt tirsdag kveld. Om bord var han voktet av norsk politi.

- Han sa transporten gikk greit for seg, sier Storrvik.

Den tekniske og taktiske etterforskningen av drapet på Heikki Bjørklund Paltto er så godt som ferdig. For politiet gjenstår det nå flere avhør av Makaveli Lindén.

Politiadvokat Hatlo opplyser at han ønsker å levere en innstilling til statsadvokaten før sommeren. Det er Riksadvokaten som tar påtalebeslutningen i saken og Hatlo opplyser at hovedforhandlingen, selve rettssaken mot Lindén, kan starte opp til høsten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!