RETTSSAK: Politi var på plass utenfor Sør-Østerdal tingrett i Elverum da rettssaken der seks menn er tiltalt for ulovlig ulvejakt startet. Ulvemotstander Karl Håkon Gulbrandsen (th) var blant tilhørerne.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RETTSSAK: Politi var på plass utenfor Sør-Østerdal tingrett i Elverum da rettssaken der seks menn er tiltalt for ulovlig ulvejakt startet. Ulvemotstander Karl Håkon Gulbrandsen (th) var blant tilhørerne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Fem menn dømt for ulovlig ulvejakt

Alle anker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den hovedtiltalte i ulvedrapssaken, en 48-åring fra Elverum, er i Sør-Østerdal tingrett dømt til ett år og åtte måneders fengsel. Aktors påstand i saken var to års fengsel.

I den omfattende dommen på 130 sider blir en 43-åring fra Elverum dømt til ett års fengsel.

En 52-åring og en 34-åring, også de fra Elverum, får ti måneders fengsel, mens en 45-åring fra Engerdal dømmes til et halvt års fengsel.

En av de dømte mister retten til å drive jakt i to år. Tre av de dømte er fradømt retten til å drive jakt i tre år, mens mannen som fikk den strengeste dommen er fradømt retten til å drive jakt i fem år.

Alle anket dommene på stedet i Sør-Østerdal tingrett. De er dømt etter den såkalte mafiaparagrafen som gir skjerpet straff dersom lovbrudd begås av en organisert kriminell gruppe.

I tillegg får de dømte inndratt flere jaktvåpen. Den sjette tiltalte i saken frifinnes. Samtlige tiltalte i saken nektet straffskyld.

Ledende rolle
Om 48-åringen som fikk den strengeste dommen, skriver retten:«Han har hatt en ledende rolle i forsøket på ulovlig felling av ulv, og han har ved fellingen av ulv på åte vist en holdning som er lite forenlig med de holdninger lovgivningen forventer av jegere.»

Videre heter det:«N.N har vært en sentral initiativtaker, planlegger og samordner når det gjelder gjennomføringen av den ulovlige jakten.»

Retten mener han viste et fast og sterkt forsett om å felle ulv. Retten viser til at han i en avlyttet samtale sa at en ulv han hadde skutt på åte var den ellevte ulvefellingen han hadde hatt befatning med. Retten viser også til at hans reaksjon over at han hadde felt en ulv var begeistring.

- Han fant at dette var en begivenhet som burde feires.

Han ringte og delte informasjonen om at han hadde felt ulv med flere av dem han har hatt kontakt med om ulvejakt.

Telefonavlytting Myndighetene har i mange år hatt mistanke om ulovlig ulvejakt i de vernede grenseområdene inn mot svenskegrensen. Det var ikke før Økokrim tok i bruk kommunikasjonskontroll og opptak av telefonsamtaler mellom en rekke personer de fikk noe som kunne legges fram som bevis for slik ulovlig jakt i retten.

Tirsdag falt dommen i Sør-Østerdal tingrett mot seks menn som sto tiltalt for ulovlig og organisert jakt på ulv 15. februar i fjor.

Aktor, statsadvokat Tarjei Istad, la ned påstand om ubetinget fengsel for alle de tiltalte.Forsvarerne til de seks tiltalte mennene ba alle om full frifinnelse for sine klienter