Fem menn tiltalt etter storsmugling

Fem menn er tiltalt etter at narkotikapolitiet har beslaglagt om lag 100 kilo amfetamin i en aksjon mot en belgisk kurer. To av de tiltalte er Hells Angels-folk fra Oslo-området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av politiets teorier er at narkotikaen skulle distribueres gjennom den kriminelle mc-organisasjonen.

Beslaget er det største enkeltbeslaget her i landet av amfetamin. På gata i Oslo har amfetaminpartiet en antatt verdi på 20- 30 millioner kroner.

Samarbeid

Tiltalen, som har en strafferamme på 21 års fengsel, er tatt ut av statsadvokat Kim Sundet, etter ordre fra riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Kjempebeslaget er trolig resultat av et internasjonalt samarbeid mellom politi og tollvesen, sjøl om opplysninger av denne karakter sjelden eller aldri blir bekreftet offentlig.

Med danskebåten

Den belgiske kureren, som kom til Norge med danskebåten «Stena Saga», var den første som ble arrestert i saken.

Han hadde tilsynelatende ikke gjort forsøk på å skjule stoffet i det hele tatt. Ca. 100 kilo amfetamin skal ha ligget i fem kasser i bagasjerommet på mannens bil, en Peugeot varebil registrert i Belgia.

44-åringen, som sitter varetektsfengslet et sted på Østlandet, valgte fra første stund å samarbeide med narkotikapolitiet, trolig mot et løfte om nedsatt straff.

Utskrifter

De tre andre nordmennene skal være koblet inn i saken blant annet gjennom utskrifter av deres mobiltelefonbruk, samt kurerens detaljerte opplysninger.

De fire nordmennene fra Oslo-området nekter enhver befatning med stoffet.

jorgen.tangnes@dagbladet.no