Fem menn tiltalt for mafiainnbrudd hos Gullborgen

Rekognoserte og slo seg inn - og stakk av med gull og diamanter verdt nærmere 40 millioner kroner.

TOK SEG INN GJENNOM VEGGEN: Gull for 40 millioner ble stjålet fra Gullborgen. Foto: Politiet
TOK SEG INN GJENNOM VEGGEN: Gull for 40 millioner ble stjålet fra Gullborgen. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge tiltalen tok tre av mennene seg inn i Gullborgens lokaler i Storgata 28A i Oslo om kvelden lørdag 13. februar 2010 eller natt til søndag 14. februar 2010, utstyrt med både slegge, borhammer (slagdrill), kjernebor, vinkelslipere, metallsaks, brekkjern.  

De fem er blant annet tiltalt etter straffelovens §60A - den såkalte «mafiaparagrafen».

De tre skal ha benyttet seg av sambandsutstyr for å kunne kommunisere.  

Ifølge tiltalen er det ikke klart om de tok seg inn ved å dirke opp låsen eller åpne låsen til døren til oppgangen til Storgata 28A på annen måte, men videre brøt de opp døra ned til vaskekjelleren ved å slå ut låsesylinderen.  

Slo seg inn I vaskekjelleren klippet og/eller skar de opp en metallforseglet dør og boret og/eller slo hull i en tilstøtende teglsteinsvegg og åpnet ståldøra innenfor.   Da fikk de tre adgang til Gullborgens kjellerlokaler.  

De tok seg opp til etasjen over hvor de ved å bore og/eller slå hull i en teglsteinsvegg åpnet døra til hvelvet innenfra.  

Fra ulike lagerrom i kjelleren og fra hvelvet borttok de gullsmykker, gullvarer og diamanter til en samlet verdi av ca. kr 38 millioner.  

De brøt ifølge tiltalen også opp en safe med en vinkelsliper, og borttok kr 150 000,-.  

Rekognosering Gullvarene og pengene tok de med seg til en dekkleilighet, som ifølge tiltalen ble disponert av en fjerde tiltalt. Den ble senere brukt som oppbevaringssted for gullvarene, mener politiet.  

Den femte tiltalte deltok ifølge tiltalen i operasjonen ved at han lånte ut en bil, en Citroën Berlingo varebil, til en av de andre tiltalte. 

RAMMET: Gullborgen gullsmedbutikk, i krysset mellom Storgata og Lybekkergata. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
RAMMET: Gullborgen gullsmedbutikk, i krysset mellom Storgata og Lybekkergata. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Bilen ble brukt til omfattende rekognosering av butikklokalene, og ble ifølge tiltalen kjørt til dekkleiligheten klokka 2035 innbruddskvelden.

Flere tilfeller Tiltalen rommer også en lang rekke andre innbrudd, tyverier og forsøk på dette — flere steder i Norge. 

Blant disse er en hendelse som fant sted søndag 1. november 2009, der en av de tiltalte — sammen med to andre, ukjente personer — tok seg inn i hos gullsmeden K. A. Rasmussen i Hamar.

De tre forsøkte ifølge tiltalen å bore seg adgang til velvet gjennom et betonggulv. I velvet ble det oppbevart gull- og platinabeholdning til en samlet verdi på ca kr. 100 millioner,-.  

De lyktes ikke, da de ble oppdaget av en vekter og løp fra stedet. 

FANTOMTEGNINGER: Politioverbetjent John Roger Lund  viste under etterforskningen fram fantomtegninger av personer som hadde vist interesse for lokalene. Foto: Morten Holm / SCANPIX
FANTOMTEGNINGER: Politioverbetjent John Roger Lund viste under etterforskningen fram fantomtegninger av personer som hadde vist interesse for lokalene. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer