«HOVEDMANN»: Khalid Sheikh Mohammed hevder han er en av de aller mest sentrale bakmennene i planleggingen av 11.september-angrepene i USA. Foto: EPA / SCANPIX
«HOVEDMANN»: Khalid Sheikh Mohammed hevder han er en av de aller mest sentrale bakmennene i planleggingen av 11.september-angrepene i USA. Foto: EPA / SCANPIXVis mer

- Fem menn vil tilstå 9/11-planlegging

«Mesterhjernen» med overraskelse fra Guantanamo-cella i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fem av de mest sentrale terrortiltalte som sitter fengslet Guantanamo-basen, inkludert den antatte hovedmannen Khalid Sheikh Mohammed, sendte i dag et brev til en militær dommer ved terrorfengselet med beskjed om at de vil tilstå og å erklære seg skyldige.

«Vi har alle fem kommet fram til en avtale om å be kommisjonen om et umiddelbart rettsavhør for å kunngjøre våre tilståelser (...) [Dette er] vårt oppriktige ønske, uten å ha vært under noen form for press, trusler, ydmykelser eller løfter fra noen part», heter det i brevet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Dommeren som mottok brevet, oberst Steven Henley, kommer nå til å foreta avhør av mennene. Alle skal nå ønske å trekke tilbake begjæringer gjort av advokatene deres, som er utpekt av amerikanske militære.

Det er ennå ikke kjent hvilke tiltalepunkter de antatte terrorbakmennene vil erkjenne. Khalid Sheikh Mohammed har allerede erklært seg som den mest sentrale planleggeren bak 9/11, men har samtidig gjort det klart at han ikke har tillit verken til de oppnevnte forsvarerne eller dommeren som skal vurdere saken.

- Jeg stoler ikke på deg, sa Mohammed - på engelsk - til oberst Henley nylig.

Den overraskende utviklingen skjedde midt i forberedelsene til en rettssak mot de påståtte planleggerne bak terrorangrepene 11. september 2001. De innledende rettsmøtene har skjedd ved den beryktede amerikanske militærbasen på Cuba, men ifølge AP vil Barack Obamas inntreden som presiden 20. januar trolig forhindre at selve rettsoppgjøret vil skje på Guantanamo.

Obama har lovet å stenge ned fangeleiren, som har blitt fordømt på det sterkeste av menneskerettighetsorganisasjoner, advokater, politikere og store deler av verdenssamfunnet i flere år.

Fangene som sitter der i dag vil nå trolig bli vurdert individuelt og framstilt for ordinære militære eller sivile domstoler på det amerikanske fastlandet.