«Fem meter fra å bli drapsmann»

MOSJØEN (Dagbladet): En kar på motorsykkel kjører forbi meg i en sinnssyk fart. Plutselig hører jeg et voldsomt smell, motorsyklisten flyr gjennom lufta og havner i veien foran meg. Jeg hogger i bremsa, og kaster meg ut i grøfta for ikke å kjøre over ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterpå er det dette jeg tenker på: Fem meter til og jeg kunne ha blitt en drapsmann. Men i stedet blir motorsyklisten frakta til sjukehuset i Mosjøen, og bilen min blir heist opp av grøfta.

Rasjonell

Alt gikk så fort. Først kjørte motorsyklisten forbi meg. Deretter for han forbi en bobil som jeg hadde kjørt bak i mange mil. Så smeller det. Mannen kjører rett inn i bilen som kommer imot. Sykkelbitene flagrer gjennom lufta mens mannen farer framover. Seinere skal politiet måle opp at han rullet 45 meter bortover asfalten.

Jeg husker bare denne ene tanken: «Jeg må ikke kjøre på ham.» Jeg hogg i bremsen, og havna i grøfta.

Det er utrolig så rasjonell man blir i en slik situasjon. Det er som om alt man har lært før, plutselig kommer tilbake. Jeg løper ut av bilen, og slår 113. Mannen hyler og skriker, han blør fra munnen og klager over vondt i magen. Det ser ut som det ene beinet er brekt.

Jeg har 113 på tråden. De spør om han er bevisst og ber oss legge ham i stabilt sideleie. Stadig nye mennesker kommer til for å hjelpe. Etter ti minutter kommer en sykepleier.

Jeg ser at bilen som motorsyklisten krasjet med er nærmest totalvrak. Det eldre ekteparet som satt i den bilen, har det tøft. En annen bil har kjørt inn i dem bakfra. Det hele er helt sinnssykt.

Etter 20- 25 minutter kommer ambulansen. Mannen på bakken får oksygen og smertestillende. Så kjører de bort. Jeg kan ikke annet enn å tenke at det er helt utrolig om den mannen får leve. Da må han ha alle gode makter på sin side. Når bilen min er på veien igjen, kjører vi videre mot Trondheim.

Veldig annerledes

Det er så veldig annerledes å havne i en ulykke som privatpersoni forhold til som journalist.

Hvis jeg hadde vært på jobb i Oslo denne dagen, og ikke tilfeldigvis havnet midt opp i ulykken, ville jeg mest sannsynlig skrevet noe slikt som dette:

En motorsyklist fra Rana-distriktet i slutten av 20-åra ble skadd da han forsøkte å kjøre forbi en bil på E6 ved Svenningsdal 6 mil sør for Mosjøen i 15.30-tida i går. Under forbikjøringen krasjet han med en motgående bil.

Motorsyklisten ble liggende i veibanen, og bilen som han hadde forsøkt å kjøre forbi, måtte styre ut i grøfta for ikke å kjøre på motorsyklisten. En tredje bil ble også involvert i ulykken, fordi den braste inn i ulykkesbilen bakfra.

- Det står etter forholdene bra til med mannen. Han har brekt et bein og fått en del slag i kroppen, men tilstanden er stabil, opplyser vakthavende lege Jan Erik Stokka ved Helgelandssykehuset.

ØYENVITNE: Dagbladets Frode Hansen havnet midt i en ulykke på Mosjøen i går, og måtte kjøre bilen i grøfta for å unngå å kjøre over en motorsyklist.