MOT KYSTEN: Mary Lee befinner seg i skrivende stund på vei mot ferie- og gamblingbyen Atlantic City. Grafikk: Ocearch
MOT KYSTEN: Mary Lee befinner seg i skrivende stund på vei mot ferie- og gamblingbyen Atlantic City. Grafikk: OcearchVis mer

Fem meter lang hvithai på vei mot ferieby

Ønskes velkommen av fansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nærmere fem meter lange og halvannet tonn tunge hvithaien Mary Lee er i skrivende stund på vei mot kysten av den amerikanske delstaten New Jersey, nærmere bestemt ferie- og gamblingbyen Atlantic City, går det fram av forskningsstiftelsen Ocearchs sporingsside.


Mary Lee svømmer rundt med en GPS-sender festet til ryggfinna, etter at hun ble merket av Ocearch i 2012. Senderen gir fra seg et «ping» hver gang den kommer over havoverflata.

Kjendis Hun har siden blitt en kjendis, mye på grunn av at folk kan følge med på hvor hun til enhver tid befinner seg. Hun har også fått sin egen Twitter-konto.


Medier, som radiostasjonen New Jersey 101,5, tar nyheten med begeistring, og merker seg at Mary Lee er tilbake utenfor delstatens kyst etter et halvt år, i tide for den amerikanske morsdagen i går.


Også fansen er begeistret: «Velkommen til Jersey Shore, @MaryLeeShark. Vi er glade for å ha deg tilbake», skriver Jennifer.

Andre er litt mer tilbakeholdne over comebacket: «Kjære deg, du er årsaken til at jeg holder meg unna vannet :)», skriver darren.

Lang vandring Den svære rovfisken har vandret 24 000 nautiske mil (44 448 km) siden hun ble merket, og forskerne - og publikum - kan tydelig se det komplekse vandringsmønsteret hennes: Hun har svømt fra Massachusetts til Florida, videre til Long Island, tilbake til Florida - og er nå altså tilbake i New Jersey.

BLANT MENNESKER: Mary Lee om bord i et av Ocearchs forskningsskip. Foto: Ocearch
BLANT MENNESKER: Mary Lee om bord i et av Ocearchs forskningsskip. Foto: Ocearch Vis mer

- Det vi har funnet ut, er at hun liker å bevege seg fram og tilbake mellom habitater - mer enn vi trodde i utgangspunktet, sier marinbiolog og Ocearch-medlem Jim Gelsleichter til USA Today.

LANG VANDRING: Slik har Mary Lee forflyttet seg utenfor USAs østkyst det siste året. Grafikk: Ocearch
LANG VANDRING: Slik har Mary Lee forflyttet seg utenfor USAs østkyst det siste året. Grafikk: Ocearch Vis mer

Navnet fikk hun etter forskningsleder Chris Fischers mor.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram