Grunn til å smile:  Kjell Inge Røkkes Det norske oljeselskap får milliarder i statsstøtte.  FOTO: Erik Hattrem
Grunn til å smile: Kjell Inge Røkkes Det norske oljeselskap får milliarder i statsstøtte. FOTO: Erik HattremVis mer

Fem milliarder fra staten til Røkke - det er bare starten

Kjell Inge Røkkes oljeselskap har inntekter som en oljemygg, men kostnader som en gigant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Siden 2005 har staten tilbakebetalt 78 prosent av letekostnadene - også for oljeselskapene som ikke er i skatteposisjon.

Skatteordningen har bidratt til flere nye funn - og blir slik sett ansett som en stor suksess. Men den har også ført til en haug av ulønnsomme oljeselskaper på sokkelen som staten foreløpig taper på, skriver Finansavisen fredag.

Fem milliarder Det norske oljeselskap skiller seg ifølge avisen ut ved å ha inntekter som en oljemygg, men letekostnader som en oljegigant.

Dagens rapport fra tredje kvartal er nok et eksempel. Det norske oljeselskap melder om et tap etter skatt på 158 millioner kroner, mot et tap på 589 millioner kroner ved samme periode i fjor, og et forventet underskudd på 60 millioner kroner.

Resultatet før skatt ble negativt med 649 millioner kroner, sammenlignet med et underskudd på hele 2,36 milliarder kroner året før.

Driftsinntektene summerte seg til kun 324 millioner kroner. Det var riktignok vesentlig mer enn i tredje kvartal 2012, da driftsinntektene var på 49 millioner kroner.

Siden Kjell Inge Røkke kom inn som storeier i 2010, har selskapet fått utbetalt fem milliarder kroner fra staten - litt mer enn det Opera-huset kostet å bygge.

14,5 milliarder Finansavisen skriver videre at 1,7 milliarder i letekostnader i fjor betyr nye 1,3 milliarder kroner fra staten til Det norske i desember. Årets leteprogram peker mot ytterligere 1,2 milliarder neste år, og i så fall et totalbeløp på 7,5 milliarder kroner.

- Skatteordningen har vært helt avgjørende for oppbyggingen av Det norske, sier direktør for investor relations, Knut Evensen, i selskapet.

Ifølge SEB-analytiker Halvor Strand Nygård vil selskapet være i skatteposisjon først i 2020 — når Johan Sverdrup-feltet er i produksjon. I så fall vil selskapet ha mottatt 14,5 milliarder kroner fra staten før de begynner å bidra positivt i statskassen, skriver avisen.

Flere nyheter Det norske tapte mye mer enn ventet
Røkke har ikke betalt inntektsskatt på 8 år
Røkke-olje får 10 kjøpsanbefalinger