Fem millioner innbyggere beleiret

Hæren holder Rangoon i et jerngrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare lyden av sporadiske skudd brøt stillheten som lå over Burmas største by, Rangoon, i dag.

Buddhisttemplene er omringet, munkene holdes innestengt, hele områder av byen er sperret av og internettilgangen stengt.

I stedet for demonstranter er det stort sett bare bevæpnede soldater å se i gatene nå. Rangoon er under beleiring, skriver den britiske avisa The Guardian.

Spredte demonstrasjoner

På tross av at flere hundre demonstranter også i dag våget seg ut i gatene for å rope slagord mot regimet, er det mye som tyder på at militærjuntaen i denne omgang skal klare å slå ned på opprøret.

BBC skriver at øyenvitner har fortalt at flere enn tusen demonstrerte i Rangoon i dag. Det tallet er betydelig lavere enn da demonstrasjonene var på sitt største.

- Jeg tror ikke vi har mer håp om å vinne, sier en ung kvinne som deltok i masse-demonstrasjonen i Rangoon torsdag til nyhetsbyrået AP.

Da soldatene begynte å skyte mot folkemengden kom hun bort fra kjæresten sin. Siden har hun ikke sett ham.

Burmesisk statsfjernsyn meldte tidligere på dagen at fred og stabilitet hadde returnert til Burma.

ARRESTASJONER: Soldater arresterer tre menn i gatene av Rangoon lørdag. Foto: AP Photo/SCANPIX
ARRESTASJONER: Soldater arresterer tre menn i gatene av Rangoon lørdag. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

Daglig leder Inger Lise Husøy i Den norske Burmakomite sier det er vanskelig for Burmas befolkning å fortsette kampen når hæren mobiliseres i så stor skala som det er gjort.

- Det er veldig vanskelig når de setter inn så voldsomt med styrke mot de forsvarsløse demonstrantene i gatene. Beleiringen gjør det fysisk vanskelig for de å fortsette, sier Husøy til Dagbladet.no.

Hun sier kommunikasjonen er blitt vanskeligere etter at internettilgangen ble stengt. De meldingene hun får tegner et entydig bilde.

- Soldatene kjører rundt i lastebiler og plukker opp munker og andre demonstranter og kjører de vekk, sier Husøy.

FN-utsending til Burma

Imens forsøker FN, Kina og vestlige diplomater å legge press på Burmas generaler for å la FNs utsending, Ibrahim Gambari, møte fredsprisvinner og demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi.

Hun har tilbrakt 12 av de siste 18 årene i husarrest.

- Det sier litt om hvor alvorlig situasjonen er, og ikke minst hvor knallhard juntaen er, sier Husøy i Burmakomiteen til Dagbladet.no.

Fem millioner innbyggere beleiret

Ibrahim Gambari er også under press for å avstå fra å møte Burmas toppgeneral Than Shwe, dersom han ikke får møte Aung San Suu Kyi.

- Det Gambari må gjøre er å være forberedt på å provosere fram en krise, sier en vestlig diplomat til The Times.

- Dersom situasjonen blir tilspisset nok, vil det bli vanskelig for han å unngå det. Det som er viktig er å holde spørsmålene som munkene har stilt aktuelle, sier diplomaten til The Times. 

Mens Gambari var på vei fra Singapore til Burma, forsøkte juntaen å fly FN-utsendingen nesten direkte til Naypidaw, hovedstaden juntaen opprettet i 2005. Vestlige diplomater jobber på spreng for at han skal møte Suu Kyi i Rangoon.

Forventningene til hva Gambari kan få utrettet er imidlertid ikke alle verdens.

- Gambari kommer, men jeg tror ikke han vil utgjøre store forskjellen. Vi må finne en løsning selv, sier en lokal hotellansatt til AP.

Inger Lise Husøy i Burmakomiteen mener det likevel er et poeng at FN-utsendingen fører en dialog med regimet.

- Jeg tror det er viktig at han får høre hva som er juntaens posisjon og deres beskrivelse av situasjonen, sier Husøy til Dagbladet.no.

Dødstallene etter at soldatene slo til mot de fredelige demonstrasjonene spriker. De burmesiske myndighetene anslår ti døde, mens opposisjonen og eksilburmesere hevder så mange som 200 er døde.

FÆRRE I GATENE: Munkene i Rangoon ser på demonstrasjonene fra sidelinja. Langt færre tør delta i protestene mot militærjuntaen etter at de svarte med vold og arrestasjoner.
<B>FN-UTSENDING:</B> Nigerianske Ibrahim Gambari skal snakke med militærjuntaen i Burma. Om han får snakke med demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi er høyst usikkert.