Fem Munch-bilder forsvunnet på kort tid

Politiet leter etter sammenhenger mellom ranene på Refsnes og Munch-museet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av politiets viktigste spor etter Munch-ranet i fjor høst, har sin opprinnelse i Østfold. Politiet jakter nå på sammenhenger mellom Munch-ranet og Munch-tyveriet på Refsnes Gods.

Forbindelse mellom ranet og tyveriet?

22. august i fjor ble «Skrik» og «Madonna» stjålet fra Munch-Museet i Oslo av tre menn. Edvard Munchs akvarell «Blå kjole» og to av hans litografier er stjålet fra hotellet Refsnes Gods på Jeløya utenfor Moss i går kveld.

Politioverbetjent Øyvind Nordgaren ved avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt er en av de som leder etterforskningen etter kunstkuppet på Tøyen i fjor. Han sier til Dagbladet.no at de vil ta kontakt med Moss politidistrikt.

- Vi kan ikke utelukke sammenhenger og kommer til å ta kontakt med Moss politidistrikt for å undersøke saken nærmere, sier Nordgaren til Dagbladet.no.

Ingen siktet

Oslo politidistrik har nærmet seg de som ranet med seg «Skrik» og «Madonna», men foreløpig er ingen siktet i saken. Flere spor i saken peker mot Østfold. Nettopp derfor er det viktig for politiet å sjekke om det er noen sammenhenger mellom ranet på Tøyen og tyveriet på Jeløya.

- Munch-ranerne fra Tøyen glemte et håndvåpen i fluktbilen. Håndvåpenet ble stjålet fra et bolighus i Østfold. Våpenet var låst inn i et våpenskap i et bolighus utenfor en av de største Østfold-byene. I januar i fjor, mens eieren var bortreist, brøt tyvene seg inn i huset og tok med seg våpenskapet.

Bilen til eieren ble også stjålet og trolig brukt for å frakte bort våpenskapet. Tyvene skal ha stukket av med fire håndvåpen. Det stjålne våpenet har trolig gått gjennom flere ledd før det har havnet hos ranerne.

- Fluktbilen til Munch-ranerne i Oslo, en Audi S4 stasjonsvogn, stod på en gård i Østfold i fjor. Bilen sto parkert bak låven på gården i flere uker i juni i fjor, og har dermed stått godt skjult mot innsyn fra forbipasserende bilister og fotgjengere.

STENGT: Direktør på Munch-museet, Gunnar Sørensen, da museet åpnet igjen etter ranet. Nå er museet stengt for ombygging.
VERDIFULLT:</B> I august ranet to menn Munch-museet på høylys dag.