VÆR FORSIKTIG! Fem nordmenn bestilte slankepiller på nett fra EDandMore.com, trolig uten å vite at pillene inneholder et stoff som står på den norske lista over ulovlige dopingpreparater. Faksimile: EDandMore.com
VÆR FORSIKTIG! Fem nordmenn bestilte slankepiller på nett fra EDandMore.com, trolig uten å vite at pillene inneholder et stoff som står på den norske lista over ulovlige dopingpreparater. Faksimile: EDandMore.comVis mer

Fem narkotatt for å kjøpe slankepiller på nett

2500 kroner i bot og narkoprikk på rullebladet kan hindre jobber som krever politiattest og innreise i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Man bør være forsiktig med å bestille slankepiller på nett. Det har fem personer fra Hareid og Ulstein fått erfare, skriver Vikebladet Vestposten.

Den første av de fem har allerede vært til avhør i saken, og ilagt en bot på 2500 kroner for brudd på narkotikalovgivingen. Det er ventet at de fire andre vil få tilsvarende straff.

De aktuelle slankepillene er kjøpt gjennom det engelske selskapet EDandMore.com.

På fy-lista Problemet er at pillene inneholder sibutramin, et stoff som demper sultfølelse, men som i Norge er ført opp på lista over dopingpreparater.

Politibetjent Erik Lund ved Ulstein og Hareid lensmannskontor opplyser Vikebladet Vestposten om at selskapet ikke har ført opp Norge på lista over land som forbyr import av sibutramin. De fem slankerne har trolig derfor handlet i god tro.

Det fritar imidlertid ikke for straff. Bestemmelsene i straffeloven skal følges, og kjøperne plikter å sette seg inn i hva pillene de kjøper inneholder.

Over 150 beslag Tollvesenet opplyser om at de hittil i år har gjort over 150 beslag av slankemidler kjøpt i utlandet som inneholder stoffer som står på norske narkotika- og dopinglister.

- Det kan synes som om folk spiser for mye, for slankemidler er blitt ganske så populært. Hittil i år har vi gjort 30 beslag av piller som inneholder sibutramin. Det andre stoffet vi har gjort mange beslag av er efedrin, sier kontorsjef Jon Aspelund i Tollvesenet region Oslo og Akershus til Dagbladet.

Han sier beslag av slike ulovlige slankepreparater rutinemessig blir anmeldt til politiet.

- Det hjelper dessverre fint lite at folk har handlet i god tro. Man plikter selv å sørge for at medisiner man kjøper i utlandet ikke inneholder stoffer som strider med norsk lovgiving, sier Aspelund til Dagbladet.

- Trasig affære Pillesendingene fra England til Ulstein og Hareid ble avslørt av Tollvesenet i Oslo som varslet det lokale lensmannskontoret.

Bomkjøpet kan skape store problemer for de uheldige slankerne. Med en narkotikasak på rullebladet kan det bli vanskelig å søke jobber som krever politiattest. Det kan også medføre visumtrøbbel i flere land, deriblant USA.

- Oppfordringen vår er at folk som bestiller tabletter via internett undersøker godt hvilke stoffer som er i preparatene. Gjør de ikke det, kan kjøpet fort bli en trasig affære, sier politistudent Elise Haavik ved lensmannskontoret til Vikebladet Vestposten.