Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem nei av fem mulige i avstemingene søndag

I Sørfold stemte bare 25 personer for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går var det folkeavstemninger i fem kommuner i Nord-Norge. Det endte med fem nei til sammenslåinger, ifølge Kommunal Rapport.

Det var innbyggerne i Sørfold, Saltdal, Hamarøy og Fauske og Karlsøy som gikk til urnene.

Klarere nei enn i Sørfold blir det knapt. Her stemte 98 prosent for å beholde kommunene som den er. 

Bare to prosent av stemmene her— 25 personer i tallet — ønsket å bli en del av et Stor-Salten eller Indre-Salten som var alternativene det var snakk om, opplyser kommunen på sine hjemmesider.

- Klart råd -  Jeg har fått et av de klareste rådene det går an å få, sier ordfører Lars Kr. Evjenth (Ap) i Sørfold til Dagbladet. Ordføreren sier han først og fremst er glad for at det var høy valgdeltakelse.  

- Det var oppslutning på 63 prosent og det på en dag hvor det var mange konfirmasjoner og godt vær. Folk har engasjert seg. Jeg tror de er opptatt av nærheten til styret, mene han.

I dag skal innbyggerne i 46 nye kommuner gi politikerne sine råd i det som omtales som den tredje og siste supermandagen i kommunereformen.   

Tror på flere nei Så langt har rundt to tredeler av folkeavstemingene i Kommune-Norge endt med nei.

Kjetil Lie, fagkoordinator for institutt for kommunalforskning ved Telemarksforskning til til NTB at  han tror nei-vinden vil fortsette mandag.

- Jeg tror nei-andelen vil ligge på 70-80 prosent. Det virker som nei-siden har lettere for å mobilisere i forkant av disse folkeavstemningene, sier Lie til NTB.

Han  tror den utbredte sammenslåingsskepsisen i stor grad handler om at folk vet hva de har, men ikke hva de får.

Kjetil Lie tror kommunekartet basert på resultatene fra folkeavstemninger kan ende på rundt 380 kommuner, en reduksjon på snaue 50 fra dagens 428 kommuner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!