Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fem norske menn (16 til 24 år) pågrepet i Europol-aksjon, siktet for ulovlig hacking

Har brukt Remote Access Trojan-program.

BESLAG: Politiet har tatt beslag i  «større mengder datautstyr som nå må gjennomgås». Foto: Kripos
BESLAG: Politiet har tatt beslag i «større mengder datautstyr som nå må gjennomgås». Foto: Kripos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk politi har pågrepet fem unge menn (16 til 24 år), som del av en Europol-aksjon rettet mot personer som besitter, bruker eller selger skadelig programvare, opplyser Kripos i en pressemelding.

De fem er pågrepet på Romerike, i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Telemark og Hordaland.

- Dette er unge personer som vi håper vil slutte med sin aktivitet ved at politiet nå aksjonerer. Vi har dessverre sett eksempler på at unge hackere som starter i det små, etter hvert begår større og mer alvorlig datakriminalitet.   Denne internasjonalt koordinerte aksjonen er derfor et viktig tiltak for å forebygge denne type lovbrudd, sier Håvard Aalmo, leder ved seksjon for datakriminalitet i Kripos, i pressemeldingen.

image: Fem norske menn (16 til 24 år) pågrepet i Europol-aksjon, siktet for ulovlig hacking

Kripos opplyser at de har beslaglagt «større mengder datautstyr som nå må gjennomgås», og at flere av de siktede erkjenner å ha brukt skadelig programvare mot andre i flere år. Videre opplyser de at flerede av de siktede har brukt Remote Access Trojan-program, forkortet RAT, som er designet for å overta kontrollen over andres datamaskiner.

- Dermed kan man for eksempel logge andres tastetrykk, hente ut passord og personlig informasjon, stjele dokumenter, bilder og videoer og se andres webkamera i sanntid.

De norske pågripelsene er en del av den Europol-initierte aksjonen OP Falling sTAR, som retter seg mot datakriminelle i europeiske land. Det er blant annen gjort pågripelser i Romania og Frankrike.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media